вторник, 20 септември 2011 г.

СТРЕССтресът може да бъде краткотрайна реакция (попадане в задръстване) или може да се задържи дълго време ако имаме проблеми в отношенията, смърт на близък човек или друга сериозна ситуация. Той става опасен когато започва да пречи на способността ни да живеем нормално в рамките на продължителен период от време. Чувстваме се уморени, раздразнителни, не можем да се концентрираме. Чувстваме се „извън контрол” и нямаме представа какво да правим, дори причината да е относително незначителна.

Всеки е усещал стрес, понякога за кратко, понякога за по-продължителен период.
Освен на емоционално ниво, стресът влияе и на физическото ни здраве. Можем да започнем да се изпотяваме само при мисълта за някоя важна за нас дата, или да имаме учестен пулс докато гледаме страшен филм.
Ако причината за стреса е временна, физическите ефекти обикновено са краткотрайни, но колкото по-дълго се чувстваме стресирани, толкова по-дълго нашата физическа реакция остава активирана. Това може да доведе до сериозни здравни проблеми.
В наши дни стресът е част от живота ни.

Как да го контролираме и как да се справим с претоварването?


Един от най-ефикасните методи е да са научим да го управляваме, когато той се появи с всяко ново предизвикателство изправило се пред нас. Умението да управляваме стреса работи добре, когато се научим как да го прилагаме редовно. Трябва да се научим да мислим за стресовите фактори като временни проблеми, а не като бедствия. Да бъдем сигурни в себе си и да си вярваме. Да бъдем оптимисти. И нека стресът ни мотивира за положителни действия, с които да постигаме целите си.

Моля, свържете се с мен за вашата първа,безплатна консултация.

Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар