петък, 7 октомври 2011 г.

ОТСТОЯВАНЕ или АСЕРТИВНОСТ


Асертивността или отстояването е режим на комуникация. Форма на поведение, което се характеризира с увереност и утвърдено изявление, без да е необходимо доказване .
Появата на агресивност при отстояване на собствените ни позиции говори за ниско самочувствие. Самоуверените хора не се плашат от защита на собствените си гледни точки, и не се опитват да влияят на другите.

За някои самоувереността изисква преодоляване на психически черти като пасивност, чувствителност към критика, безпокойство, несигурност и ниско самочувствие.
Ние развиваме увереност в себе си , чрез опита, който придобиваме. Всеки от нас има успехи в дадена област и сфера. Това често са приятелства, социални отношения, академични или работни постижения, външен вид или стил, физически или атлетични способности. Компетентността не е даденост, изисква работа по развитието на тези умения.

Понякога ние претърпяваме и неуспех. Това се случва на всеки. Номерът е да не се свием в ъгъла, а да се съберем и да влезем обратно в играта. Всеки път когато наше предложение или оферта завършат с неуспех или бъдат отхвърлени, ние трябва да генерираме алтернативни отговори. Какво друго мога да направя , за да се получат нещата следващия път? Колкото повече начини и варианти за справяне имаме, толкова шансовете за успех са по-големи.Моля, свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар