петък, 16 декември 2011 г.

Личност срещу характер


Каква е разликата?

Личността е лесна за разгадаване, всички ние сме експерти в това. Съдим хората като смешни, екстроверти, енергични, уверени, както и прекалено сериозни, мързеливи, отрицателни, срамежливи.

Характерът от друга страна отнема повече време за да го разгадаем. Включва черти , които се разкриват само в специфични и често необичайни ситуации, черти като честност, добродетелност и любезност. По ирония на съдбата, личностните характеристики се определят до голяма степен от наследствеността и са неизменни. По-важните черти на характера, от друга страна може да се моделират, макар, че трябва да отбележим не без особени усилия. Чертите на характера, за разлика от личностните черти се основават на вярвания, макар и тези вярвания да могат да бъдат променени , това е доста по-трудно отколкото повечето осъзнават.

Защо това има значение?

Проблемът ,при формирането на мнение за един човек , който играе важна роля в живота ни (служител, приятел, любовник, съпруг), е че ние имаме едно тайнствено предпочитание към атрактивните черти на личността и положителните страни на характера.

Това е така, защото вярванията , които ни карат да кажем истината или да излъжем се намират в нас по всяко време. Те могат да останат „спящи” до момента, в който обстоятелства ги възбуждат по такъв начин, че те мотивират действия, но рядко са скрити умишлено. Което повдига въпроса: има ли начин да надзърнем във вярванията, без да чакаме обстоятелства да ни ги поставят като на пълноцветен дисплей?
С една дума – да. Не изисква много да говорим директно с хората, чиито характер се опитваме да разгадаем. Макар, че също е важно да знаем какво мислят близките и приятелите му.

Предизвикателството да решим да се омъжим или да заживеем с някой, когото познаваме отскоро например е ,че няма как да знаем за някои важни черти на характера му, добри или лоши. Можем обаче , а и трябва, да обърнем внимание на данните, които близките им споделят. Хората обикновено им е трудно да крият истинските си чувства за другите с течение на времето, така, че ако чуем общи теми от хора, близки до човек, от чиито характер сме заинтересовани, да обърнем внимание. Почти със сигурност чуваме истината.

Когато взимаме решение за това, кой да пуснем в личния си живот , не трябва да пренебрегваме нищо.

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар