четвъртък, 29 септември 2011 г.

МЕЧТАЯ

Всеки има мечта! Тя е много лична и интимна. Рядко споделяме за нея, тя е в главата ни. За някои от нас сбъдването на мечтата ни би променило живота ни, за някои тя е материална, за други е абстрактна , за трети е химера. Истина ли е , че мечтите се сбъдват? Аз вярвам , че това е възможно, но то зависи изцяло от нас. Преди да започнем да мечтаем, трябва добре да си помислим дали точно това желаем да ни се случи. Ние сами я създаваме и тя започва да расте. Това не е обаче достатъчно , да се превърне в реалност. Необходима е вяра, мотивация и кураж. Другото важно нещо , за да се превърне мечтата ни в реалност е да си начертаем стъпките, които ще извървим до нея. И не на последно място е важно добре да помислим, какво би ни донесло сбъдването и. И така, мечтата расте, страховете избледняват, расте и куражът, пречките отшумяват. Вие сте готови да реализирате мечтата си! 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

вторник, 27 септември 2011 г.

ЩАСТИЕТО

Една от основните причини, поради която ние имаме толкова много проблеми с постигането на щастие е, че дори не знаем какво е то. Щастието е неизменно свързано с разширяването на собствената ни гледна точка. Ние имаме особена връзка с щастието, считаме го за наше право и сме жадни за него, правим всичко по силите си за да се опитаме да го притежаваме, най-вече в материална форма. От друга страна, ние сме склонни да омаловажим търсенето на щастие, като го задоволим с нещо повърхностно, нещо материално, но щастието не е хоби. Материалистичните удобства, сами по себе си, не са довели до трайно щастие. С материалните придобивки се чувстваме защитени и сигурни , продължаваме да пожелаваме щастието, което сме заслужили, но то все още недостъпно. Опита, който имам като терапевт ми е дал гледната точка, че нашият проблем е , че ние не знаем какво е щастието. Ние го бъркаме с живот изчистен от тревожност, гняв, съмнение и тъга. Но щастието е съвсем различно нещо. Това е възможността да се чувстваме добре, без да ни е неприятно и без да осъждаме. Често пътя и начините, по които вървим, търсейки щастието, блокират самото му намиране. Опитите ни да унищожим всички източници на недоволство и търсенето на постоянно благополучие , за много от нас се превръщат във фантазия, приличаща на продължителен еротичен блян. Този подход към щастието е инстинктивен, произтичащ от нашите най-ранни преживявания. Когато интензивните емоционални състояния на удоволствие и удовлетворение неизбежно са прекъснати. Чувството на неудовлетвореност напомня за еднакво напрегнати състояния на ярост или тревожност. Дори като възрастни, ние рядко се примиряваме с факта, че доброто и лошото са две страни на една и съща монета. Че тези, които ни носят удоволствия , също са източник и на нашето страдание. Ние продължаваме да се захващаме с неща или обекти, които преди това са ни разочаровали. В нашето общество, с разширената структура на семейството и яростното упражняване на индивидуализма, хората често се обръщат за подкрепа при справянето с тези чувства. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

вторник, 20 септември 2011 г.

СТРЕС

Стресът може да бъде краткотрайна реакция (попадане в задръстване) или може да се задържи дълго време ако имаме проблеми в отношенията, смърт на близък човек или друга сериозна ситуация. Той става опасен когато започва да пречи на способността ни да живеем нормално в рамките на продължителен период от време. Чувстваме се уморени, раздразнителни, не можем да се концентрираме. Чувстваме се „извън контрол” и нямаме представа какво да правим, дори причината да е относително незначителна. Всеки е усещал стрес, понякога за кратко, понякога за по-продължителен период. Освен на емоционално ниво, стресът влияе и на физическото ни здраве. Можем да започнем да се изпотяваме само при мисълта за някоя важна за нас дата, или да имаме учестен пулс докато гледаме страшен филм. Ако причината за стреса е временна, физическите ефекти обикновено са краткотрайни, но колкото по-дълго се чувстваме стресирани, толкова по-дълго нашата физическа реакция остава активирана. Това може да доведе до сериозни здравни проблеми. В наши дни стресът е част от живота ни. Как да го контролираме и как да се справим с претоварването? Един от най-ефикасните методи е да са научим да го управляваме, когато той се появи с всяко ново предизвикателство изправило се пред нас. Умението да управляваме стреса работи добре, когато се научим как да го прилагаме редовно. Трябва да се научим да мислим за стресовите фактори като временни проблеми, а не като бедствия. Да бъдем сигурни в себе си и да си вярваме. Да бъдем оптимисти. И нека стресът ни мотивира за положителни действия, с които да постигаме целите си. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

понеделник, 19 септември 2011 г.

ТРАВМА

Травмата е емоционален отговор на ужасно събитие като нещастен случай, изнасилване, тормоз или природно бедствие. Веднага след случилото се ние изпитваме шок и отричане, това са защитни реакции. Шокът е внезапно смущение на нашето емоционално състояние, което остава у нас усещането за зашеметеност и замаяност. Отказът включва не признаване , че нещо много стресиращо се е случило, може временно да се чувстваме вцепенени или изключени. В дългосрочен план ние имаме непредсказуеми емоции, обтегнати взаимоотношения и дори физически симптоми като главоболие или гадене. Макар и нормални, тези чувства понякога ни пречат да продължим живота си напред. След като първоначалният шок премине: Понякога сме непредвидими, ставаме по-раздразнителни от обикновено, настроението ни може да се променя драматично. Може да станем особено тревожни или нервни, а понякога може да се превърне и в депресия. Мислите и поведението ни са засегнати от травмата, имаме повтарящи се спомени от събитието. Откриваме, че трудно се концентрираме или взимаме решения. Сънят ни и хранителните ни навици също могат да бъдат нарушени. Повтарящи се емоционални реакции. Годишнина на събитието, може да предизвика у нас разстройващи спомени на травматичните преживявания. Тези спомени могат да бъдат придружени от страхове, че стресиращото събитие ще се повтори. Междуличностните ни отношения стават обтегнати. Често изпадаме в спорове и конфликти с членове на семейството ни. От друга страна можем да бъдем затворени в себе си и изолирани и да избягваме обичайните си дейности. Важно е да знаем, че няма „ стандартен модел на реакция при изключителен стрес и травматични преживявания”. Някои от нас реагират незабавно, докато други имат забавени реакции – месец или дори година по-късно. При някои неблагоприятният ефект е за дълъг период, докато други се възстановяват бързо. Живей съзнателно може да ви помогне да намерите по конструктивни начини за управление на емоциите си! 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

четвъртък, 15 септември 2011 г.

КАРИЕРА И БИЗНЕС

Този вид консултиране има за цел за да създаде промяна основно в професионалният ви живот и обкръжаващата го среда. Независимо дали темата е лидерство, работа в екип, управление на времето, професионално развитие, или справяне с промените в работната среда (като преминаване от една позиция в друга, нови отговорности, нова работа и др.) консултирането е много мощен и ефикасен процес, който се фокусира върху промените, прогреса, стимула от постигнатите резултати и общото благосъстояние. Консултирането може да помогне в подготовката за разширяване и подобряване на връзката и нивото на качеството между служителите ви. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

ЛИЧНОСТНО КОНСУЛТИРАНЕ

Личностното консултиране обхваща целият ви живот и целите, които искате да постигнете в него, балансът и осъществяването им във всеки един аспект. Чрез осъзнаване и съзнателно избиране на смислени действия ние определяме вашите цели/ виждания, създаваме силни стъпки напред и развиваме вашият успех и цялостното задоволство. В личностното консултиране, вие избирате какво искате за себе си. Основните теми са: баланс работа-живот, преходи в живота, кариера, професионално израстване, здраве, поставяне и осъществяване на цели, откриване на баланс, намаляване на стреса, създаване на по здрави взаимоотношения, да станете по внимателни, личностно израстване и много много други. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Подходът

Консултирането не гледа само на обстоятелствата, нашите реакции и начините да се справяме с тях, а си представяме по обширна картина, като дългосрочните цели, вашата гледна точка и ценности, за да може да създадем осведоменост и действия от по дълбоко ниво, за да ви заведем в една смислена за вас дестинация. Както при всяка друга структура, ако рамката и основата не са разработени и укрепени, всичко, което се гради от горе лесно ще се руши и ще падне.Точно за това ВИЕ трябва да бъдете на фокус, а не временното състояние на нещата. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

КАК РАБОТИ КОНСУЛТИРАНЕТО?



Заедно формираме динамична и силна връзка, като нищо не е прекалено голямо или прекалено малко, стига то да е е важно за вас.

Стъпка първа 1 – примерна сесия

Свържете се с мен за примерна консултация.
Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Това ще ви даде представа какво е консултирането и химията, която има между нас.

Стъпка втора 2 – откриване на консултирането

На първата среща, след като решите да работим заедно, ще наблегнем върху:
- Какво точно е важно за вас
- Вашите приоритети и цели
- Резултатите/ решенията, които търсите
- С какви предизвикателства се сблъсквате
- Детайли, относно вашите взаимоотношения
Това дава възможност на треньора да разбере кой сте вие, и да открие най- ефикасния начин да работите заедно. Прекарвайки време заедно, ще изградим основата на нашите взаимоотношения и ще изберем най- ефикасния начин как да се движим напред.

След откриване на сесията вече поемаме по пътя! Нека търсенето на успешна реализация, баланс и успех започне!
Вие, клиентът ще ни въвеждате в програмата. Аз, треньорът, съм отговорен за провеждането на програмата за вас.

Сесиите са по 60 мин.,веднъж седмично. Открита съм и към алтернативни сесии.

Кой може да има ползва от това?

Консултирането не е за всеки. Консултирането изисква всеотдайност, да бъдете открити към всичко, за да може да израстните достатъчно и достигнете успеха, който желаете. Изборът да живеете пълноценен и съзнателен живот зависи от това дали ще предприемете една радикална крачка напред. Консултирането е термин, който ви предоставя дълбок и широк спектър от решения, които можете да направите, за да създадете пълнота във всички области на живота - ако това е, което търсите, вие сте попаднали на точното място. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

ОТ КОНСУЛТАНТА МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ:

- Да подкрепя вашата гледна точка, и да предостави структура, която ще ви помогне да вземете правилен и съзнателен избор - Да ви предизвика да прекрачите извън вашите лични граници като бъде мост в празнината на това къде сте сега и къде искате да бъдете - Да бъде обективен и активен слушател - Да ви каже истината като ви даде директен отзив. Треньорът няма да се противопоставя, а вместо това ще ви накара да се вгледате в себе си, във вашите взаимоотношения, избора, който правите от друга гледна точка Треньорът не ви предоставя директни решения или съвети. Ролята на треньора е да създаде пространство между вас като чрез провокиращ диалог с любопитни и предизвикателни въпроси да ви накара да погледнете на нещата от друг ъгъл. По този начин клиентът, се чувства силен и има контрол над желаните резултати, използвайки собствения си потенциал. Връзката между клиент и треньор трябва да бъде толкова силна, колкото всяко едно ваше взаимоотношение с човек на който наистина държите. Тя е изградена на взаимно доверие, уважение, честност, почтеност, дълбока грижа и всеотдайност. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ ВАС?

- Бъдете готови да заживеете удивителен живот - Бъдете отговорни към резултатите, които ще постигнете по време на процеса - Бъдете отговорни към сесиите и взимайте участие за да се интегрирате в процеса със собствено мислене, говорене и действия - Казвайте истината, бъдете честни със себе си и консултанта, дори и да е неудобно - Имайте уважение към времето което ще прекарате заедно с консултанта

 Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

ОТНОШЕНИЯ КОНСУЛТАНТ - КЛИЕНТ

Взаимоотношенията създадени между консултант и клиент са уникални. Създадени са между двете страни, от опита,който имаме в живота, от отношението ни към това което правим и следователно, са строго индивидуални за всеки клиент. Силата е във връзката между двамата, тя дава на клиента правото да избере начина, по който да се движи към целите си. Също така трябва да се знае, че в тези взаимоотношения трябва да има пълна конфиденциалност. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КОНСУЛТАЦИЯ?

Краткият отговор на въпроса е - за да успеем да разгърнем целия си потенциал, и да живеем живота си с цялото му богатство, като начините за това определяме самите ние. В консултацията винаги клиентът прави избора и има силата. Консултацията помага да обогатите вашия живот така, както искате. Това е ефективен и целеви ориентиран метод, който ви позволява да растете и променяте, успешно и съзнателно да живеете живота си.

 Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

ЦЕЛ НА КОНСУЛТИРАНЕТО

Консултирането има за цел да запълни празнината между това къде сме сега и къде искаме да бъдем, между това кой си и кой искaш да станеш. Живот или бизнес- консултацията обхваща цялата ни същност. Темите могат да варират от личностно израстване, кариера и лидерство, връзки, преходи в живота, здраве, романтика, пари, забавление и отдих и още много други. Ако търсим развитие в специфични области от живота ни, треньорът ще се съсредоточи върху тях и ще работи в подобряването и развитието на темите зададени от нас. Консултацията е красиво партньорство на мисълта, чрез тествани и използвани инструменти и техники, съчетани с уникални умения, опит, интуиция и индивидуалност, които треньорът използва във всяка една консултация. Консултацията може да доведе до: - Максимално разгръщане на потенциала ни - Как да си поставим ясни цели и как съзнателно да се движим към тях - Действие и движение - Баланс - Определяне на това, което е наистина важно за нас - По-голяма информираност, живеейки за момента (ако не сега, няма кога!), по-дълбоко усещане за себе си - Истинско щастие - Задълбочаване на силните ни страни и преодоляване или научаване, как да работим върху слабостите си - Умение да се справяме с промените в живота с повече увереност и грация 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

сряда, 14 септември 2011 г.

ТРЕВОЖНОСТ

Тревожността е част от нашия живот, нормална реакция на стрес. Това е емоция, при която сме напрегнати и притеснени. Чувстваме се тревожни преди изпит, преди среща, преди важна сделка или когато вървим по тъмна улица. Този вид тревожност е полезна, тя ни прави по-бдителни и внимателни. Обикновено приключва в момента, в който ситуацията, която я е предизвикала, приключи. За много хора обаче, тревожността не отминава, а по-скоро се влошава с течение на времето. Имат болки в гърдите или кошмари, страхуват се да напуснат дома си. Хората, страдащи от тревожно разстройство са предмет на интензивни, продължителни чувства на страх и страдание, без очевидна причина. Състоянието превръща живота им в непрекъснато безпокойство и страх, може да се намеси във взаимоотношенията им със семейството, приятели и колеги. Консултирането е ефективно за намаляване на симптомите при тревожните разстройства. Използваните техники могат да ни помогнат да преструктурираме своите тревожни мисли, тълкувания и прогнози в по рационални и по-малко тревожни. Тревожните разстройства са голяма тежест за засегнатите лица, както и за техните семейства и приятели.

 Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

понеделник, 12 септември 2011 г.

СРАМ

Срамът е самосъзнание, което ни информира за вътрешното ни състояние на неадекватност, липса на достойнство, безчестие или съжаление, за които чувства околните може и въобще да не подозират. Друг човек, обстоятелство или ситуация може да предизвика срам в нас. Срамът може да ни доведе до там, че да се чувстваме лоши и дефектни и да ни накара да искаме да се оттеглим или да се скрием. Срамът често се бърка с вина – емоция, която бихме могли да усетим като резултат на неправомерни действия, за които можем да изпитаме разкаяние и желание да изкупим вината си. Ситуации, реални или въображаеми, могат да предизвикат срама, когато имаме ниска самооценка , която искаме да прикрием. Ниското самочувствие може да е породено от много различни фактори като интелект, външен вид или сексуална активност. Обвиняването и очернянето на другите ни служи за отричане на срама в нас. За да намалим ефекта на срама, ние опетняваме другите или изразяваме презрение към тях. По този начин се опитваме да укрепим собствената си гледна точка, намирайки недостатъците на околните. Срамът е емоция, която е много добре се укрива в нас, особено ако сме жертви на агресия, злоупотреба или тормоз. Всяка ситуация , в която се обезценяваме или срамуваме, може да предизвика гняв или дори ярост. Това включва ситуации, които подбуждат завист, предизвикват сравнение, страх от изоставяне, или възбуждат фантазии за относително щастие, наред с много други неща. Гневът, когато сме засрамени е като всепоглъщаща отрова, която заема голяма част от съзнанието ни. Това е моментът, в който срамът се превръща в опасна за нас емоция и отключва депресия, емоционално сривове, меланхолия. Като всички емоции и срамът изисква да се погледне от гледна точка на контекста и текущите проблеми. Отрицателните междуличностни отношения , които остават у нас усещането за ревност, завист, гняв или ярост ни предупреждават за възможна зараза от срам. Ние трябва да бъдем внимателни към склонността да се скрием , когато се задейства емоцията срам. Скриването често придружава поведение, което само по себе си е спусък за по нататъшен срам , като зависимости, тежка самокритика или самостоятелно очерняне. Не трябва да се страхуваме да поемаме отговорност за собствените си действия, които са допринесли за това да изпитваме срам. Само тогава можем да си простим. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

петък, 9 септември 2011 г.

ГНЯВ

Ние всички знаем какво е гняв и сме го почувствали, дали като краткотрайно раздразнение или като ярост. Гневът е напълно нормална човешка емоция, но когато излиза от контрол и се превръща в разрушителна, може да доведе до проблеми в работата ни, в личните ни взаимоотношения и в качеството ни на живот като цяло. Гневът е емоционално състояние, което варира от леко дразнене до силна ярост. Гневът може да бъде причинен от външни или вътрешни събития. Може да сме сърдити на определено лице ( колега , шеф) или събитие ( задръстване, отмененият полет) или може да бъде причинен от тревоги или лични проблеми. Инстинктивен, естествен начин, за да изразим гнева си е да реагираме агресивно. Гневът е отговор на заплахи, той вдъхновява мощни, често агресивни чувства и поведение, които ни позволяват да се борим и да се защитаваме, когато се почувстваме атакувани. В определен размер гневът е необходим за оцеляването ни. От друга страна ние не можем да реагираме агресивно на всеки, който ни дразни, или на нещата , които не харесваме – социални норми , закони, общество. Защо някои са по-гневни, отколкото други? Има хора, които са по-податливи на тази емоция или "по-буйни" от други, те се ядосват по-лесно и по-често, отколкото средният човек . Има също и такива, които не показват гнева си по силен и зрелищен начини, но са хронично раздразнителни и ядосани. Причината за тази ярост често се крие зад лична неудовлетвореност, ниско самочувствие, трудно приемане или неприемане на критика или забележка. Живей съзнателно може да ви помогне да разбирате и контролирате гнева си. Да се научим как да се справяме със силните емоции, без да губим контрол - е част от това да сме все по-зрели. Това отнема малко усилия, малко практика и малко търпение, но можете да стигнете до там, стига да искате . 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

сряда, 7 септември 2011 г.

СТРАХ

Страхът е отговор на физическа и емоционална опасност - ако не можехме да го усетим , не бихме могли да се предпазим от заплахите. Но ние често се страхуваме от неща , които не са заплаха за нашия живот . Травми или лоши преживявания могат да предизвикат страх като отговор на преживяното, и този страх трудно може да бъде потушен. Заплахите днес са по-скоро психологически, отколкото физически, но те отключват един и същ примитивен импулс. Някои смятат, че страхът е една от базисните ни емоции, просто сме се родили с него. Той обаче има силен ефект върху ума ни, какъвто е например инстинктът за оцеляване. Това е особена мощна реакция , отговор на страха ни от смъртта. Страхът може да премине във фобия, което е вид тревожно разстройство. Арахнофобията (страх от паяци) е една от най-широко разпространените фобии. Има хиляди видове фобии, но в основата на всяка стои постоянният, натрапчив, патологичен страх от нещо или ситуация. Много хора с фобии, могат да бъдат подпомогнати с лечение. Терапията за тревожни разстройства често включва специфични форми на психотерапия. Каквато и да е вашата фобия, сега може да вземе обратно свободата си и живота си чрез доказани и постоянни методи. А най-хубавото е, че можете да го направите без медикаменти!

 Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

петък, 2 септември 2011 г.

Отрицателни емоции : АПАТИЯ

Апатията, която се нарича също безстрастие е състояние на безразличие, или потискане на емоциите като безпокойство, възбуда, мотивация и страст. Когато сме апатични ни липсва интерес или загриженост към емоционалния, социалния, духовния, философския или физическия ни живот. Нямаме чувство за цел или смисъл в живота си .Много често се проявява безчувствие или мудност. Изпадаме в апатия, когато имаме чувството, че не притежаваме необходимите умения, за да се справим с предизвикателството застанало пред нас. За всеки един от нас това предизвикателство е различно, за мен е нова работа, за теб е заминаване в чужбина, за него е раздяла с любимата............. Апатията може да продължи дълго време и да даде отпечатък както върху психическото ни състояние, така и върху физическото. Когато сме в състояние на апатия нас не ни интересува как се храним, какво носим и въобще как изглеждаме. Апатията е защита, просто сме се скрили и нищо и никой не ни интересува. Апатията е един от признаците за депресия. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Отрицателни и положителни емоции

Емоцията е енергия в движение. Това е начинът , по който изразявам себе си, качеството на реализация в живота ми. Емоциите , могат да бъдат разделени в две категории. Можем да ги разглеждаме като два срещуположни полюса или можем да кажем, че има разделителна линия , където един вид емоция преминава в друг вид емоция. Можем да наречем емоциите положителни и отрицателни. Негативните емоции изразяват опит или намерение да се изключим. Засилване на позицията ни за сметка на другите, унищожавайки всичко, което се приемаме за заплаха. Негативните емоции са подхранвани от страха ни от неизвестното, страхът от действията на другите. Трябва да ги контролираме или да се опитаме да ги спрем за да избегнем увреждания. Положителните емоции изразяват опит или намерение за включеност. Работа върху това да разбираш повече гледни точки, да взаимодействаш с другите, да правиш нещата по-добри , ни носи удовлетвореност. Положителните емоции са подхранвани от скритото желание за удоволствие и единство. Негативни емоции са например: апатия, мъка, страх, омраза, срам, вина, съжаление, негодувание, гняв, враждебност. Положителни емоции са например: интерес, ентусиазъм, смях, емпатия, действие, любопитство. Има богата гама от различни емоции във всяка категория. Бихме могли да кажем, че някои са по-положителни или отрицателни, отколкото други. Някои емоции са маскирани като положителни или отрицателни, но всъщност са точно обратното на това, за което претендират. Някои хора имат вид, че са загрижени за другите, но това е по-скоро комфорт, че някой друг е по-зле от мен. Отрицателните емоции са полезни като мотивация за да ни отдалечават от това, което не искаме да правим. Положителните емоции са полезни като мотивация за да се движим към това, което наистина искаме. Колкото по-положително мислим, толкова повече нещата ни ще се получават и обратното. Трудно е обаче, човек да контролира емоциите си. Много по-лесно е да се мисли негативно, отколкото положително. Необходима е ежедневно трениране на ума, за да започнем да мислим само положително или поне положителните емоции да са с превес пред отрицателните. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg