сряда, 1 февруари 2012 г.

Корените на нещастието днес



Липсата ни на социални връзки е в основата на нещастието ни.

Това, което всеки един от нас иска през живота си е непрекъснато и истинско щастие. Възможно е да има и хора, които искат да са нещастни, но ще се съгласите с мен , че има нещо нередно с тях. Може би имат погрешна представа за това , какво е животът или може би страдат от психическо разстройство.

Традицията на класическата гръцка философия гласи, че човешкият разцвет (щастието) е целта на живота ни, от хилядолетия хората се опитват да разберат какво е щастие и търсят най-добрите начини да го постигнат.

Модерната концепция за щастие почива на философски и психологически теории за върховенството на индивида. Егоцентризмът и индивидуализмът, които следват тези теории обаче подкопават възможността за постигане на щастие при всички.

Нашият свят е ирационален, повечето действат в противоречие с човешките си нужди . Когато не сме сами , а сме с други хора, когато даваме и взимаме един от друг в благодарствена реципрочност , можем да започнем да усещаме какво е трайно щастие.

На първо място, ние сме социални същества, а не самостоятелни звена. Модерната философия, която поставя човека над социалните връзки е в основата на съвременното нещастие.

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар