понеделник, 13 февруари 2012 г.

Защо сме толкова нещастни на работа?Наскоро четох направено проучване, че щастието на работниците е на рекордно ниско ниво. Какви са причините?

На първо място според мен е сигурността на работното място. С почти рекордните нива на безработица, както и постоянно увеличаващата се възрастова граница за пенсия, липсата на сигурност на работното място е много важен фактор. Преди едно поколение, работниците са можели да очакват някакво ниво на сигурност, 25, 30 та дори и 40 години с един и същ работодател. Днес хората на работните си места се чудят, колко време ще се задържат на тази работа, месец, година. Работила съм за кратко в една от най-големите бизнес компании в България, където хората бяха абсолютно заменяеми. Страхуваха се да изкажат мнение , защото ако то не се харесаше на по-висшестоящия , те биваха уволнявани незабавно. Така станах свидетел на това, как хора с по 10, 15 години стаж в компанията се уволняваха от днес за утре. Останалите оставаха да работят, свели глави, погълнати от стрес и размишления, „Да не би утре аз да съм следващия?”.

Липсата на социални връзки. С бързия оборот, много работници не остават във фирмата достатъчно дълго, за да завържат социални връзки. Това води до слаба организационна култура, където хората се чувстват изолирани и нещастни.

Тормоз и лошо отношение на работното място. С липсата на сигурност и социални връзки, се увеличава и лошото поведение на служителите. Вместо да работят в екип, някои виждат работното си място като конкурентна среда. Съчетано с апатията от другите служители и управлението, това е абсолютен психически тормоз.

Какъв е отговорът?

Добро лидерство. Тези , които са на ръководни длъжности трябва да запазят добрия психоклимат. Те трябва да предприемат стъпки за да спрат подобно поведение на подчинените си и да се борят за изграждането на положителна култура. Разбира се, това ще бъде улеснено от подобряването на икономическото състояние, но лошите времена не са извинение за лошото поведение на служител или ръководство.


Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар