понеделник, 25 юни 2012 г.

Да намерим щастието си чрез живей на мига



Слава Богу, че е петък или не?

Много хора живеят ден за ден и чакат с нетърпение да дойдат почивните дни. Говорим за сряда като „гърбица”, средата на седмицата и само на два дни от петък. Уикендът идва и седмичната робия е почти приключила. За съжаление манталитетът „слава Богу, че е петък” може да се обърне срещу нас. Същите хора, които очакват с нетърпение уикенда, сега се притесняват, че той ще свърши скоро и ще бъдат изправени пред понеделник.

Изминалите делнични дни са само прелюдия към вълнението на уикенда.
Ако разглеждаме 5/7 от последните седмици на годината като несъстоятелни или скучни, това ще бъде 5/7 от живота ни, който сме загубили.

Подобен проблем може да се случи, докато правим нещо , на което се наслаждаваме истински. Минават ни натрапчиви мисли, че то ще свърши. Колкото повече мислим за неизбежния край на добре прекараното ни време, толкова по-вероятно е да имаме по-малко от него.

Най-добрия начин да се насладим на момента, в който сме в момента, е да се съсредоточи вниманието върху това, какво всъщност се случва. Дори и да е „гърбавата” сряда, да видим какво можем да направим за да увеличим положителните си преживявания. Да, това е изключително трудно ако работата ни често ни разочарова и ядосва. В рамките на тези ограничения, обаче , малките неща могат да ни мотивират и да ни държат ангажирани. Колкото повече си мислим, че контролираме обстоятелствата на работата си, толкова по-щастливи и по-продуктивни ще бъдем.

Наслаждавайте се истински на почивните дни, ваканциите и приятните вечери извън града. Искаме да забавим времето колкото е възможно повече. Мислите за края на събитието или ваканцията ще направят така, че те да отминат много по-бързо, без да сме имали време да им се насладим. Забравете часовника, отървете се от телефона , да се концентрираме върху хората и забавленията, които ни носят наслада.
Наслаждавайте се истински на това, което правим сами за себе си, независимо дали слушаме музика, танцуваме или просто водим приятен разговор.

Ключът е в това да не чакаме да дойде уикендът или ваканцията. Времето се движи , а ние трябва да се движим с него.

За да живеем в момента, означава да следваме няколко прости стратегии:

Не губете ценно време , като постоянно очаквате с нетърпение уикенда.

Фокусирайте се върху това, което се случва в момента, особено ако е нещо приятно.

Пазете се от натрапчиви мисли за края на приятното събитие, страхът може да ви обсеби.

Използвайте амбициите си за бъдещето като мотиватори, но не позволявайте тези бъдещи мисли да ви попречат да се забавлявате тук и сега.

Насладете се на миналите успехи и се поучете от миналите грешки, но не позволявайте миналото да доминира в настоящия ви живот.

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар