сряда, 27 юни 2012 г.

Когато родителят предпочита едното дете пред другото?

Голяма част от родителите показват фаворизиране към едното дете пред другото. Това може да се прояви по различни начини: прекарва повече време с едното дете, показва повече привързаност, повече привилегии, по-малко дисциплина.

Въпреки, че е табу в нашето общество , ние смятаме, че някои случаи на родителско фаворизиране , да бъдем честни, са необходими. Така например, обръщаме повече внимание на новороденото дете, отколкото на по-големите. Същото важи и за болните деца или децата инвалиди. В тези случаи редно би било родителите да обсъждат това често с не фаворизираните деца, за да ги уверят, че няма нищо лично.

Други причини за родителско фаворизиране , което повечето съдят като несправедливо е когато родителите прекарват повече време и се чувстват по-близки с децата от един и същ пол, отколкото към децата от противоположния. В смесени семейства родителите предпочитат повече биологичните си деца пред доведените. В патриархалните култури родителите просто предпочитат момчетата пред момичетата.

Има и няколко допълнителни фактори, които прогнозират фаворизиране. Голяма част от родителите предпочитат първо и последно родените деца пред средните. Като цяло, първородното дете получава най-много привилегии, а последно роденото най-много родителска обич.

Личността и поведението на детето зависи и от това как родителите се отнасят към него. Родителите се държат по-предано към деца, които са приятни и нежни и по-строго и дисциплинирано към по-буйните деца. Тъй като момичетата са склонни да бъдат по-топли и по-малко агресивни от момчетата, родителите обикновено ги предпочитат, но само в не патриархалните култури.

Предпочитанията са по-вероятни, когато родителите са под стрес ( например семейни проблеми, финансови затруднения). В тези случаи те са склонни да подтиснат истинските си чувства.

За съжаление последствията от родителското предпочитание са лоши за децата. Не предпочитаните деца стават по-агресивни, с по-ниско самочувствие, склонни са към депресия, и с по-ниски академични постижения.

Много от тези последици продължават да съществуват дълго след като децата са пораснали и създадат собствен дом и семейство. Хората трудно забравят , че не са били фаворити на родителите си и това продължава да влияе на самочувствието и взаимоотношенията им в зряла възраст.

Важно е да се има предвид, че родителското предпочитание е проблематично, само когато са последователни и произволни разлики в третирането. В случаите, когато фаворизирането е неизбежно ( например с новороденото или с децата изискващи допълнителни грижи), важно е родителите да обясняват необходимостта и да компенсират евентуалните отрицателни последици.

Интересно е ,че децата са щастливи и благополучни, когато родителите не проявяват фаворизиране към никого, дори имат по-високо благосъстояние , когато са облагодетелствани от родителите си.

Почти всеки родител се притеснява за това дали е равен с децата си. Но дори и когато се заричаме да третираме децата си еднакво, скоро разбираме, че това е трудно изпълнимо. Всяко дете е различно и родителят трябва да отговори на неговите уникални потребности по подобаващ начин. Не бива да реагираме на 3 годишно дете , така, както бихме го направили с 13 годишното. Дори еднояйчните близнаци не могат да бъдат третирани еднакво. Важно е като родители да знаем, че трябва да сме изключително коректни, честни и справедливи към децата си.

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар