петък, 20 юли 2012 г.

Как нашите реакции се променят по време на травма?Няма стандартен модел на реагиране по време на изключителен стрес. Някои от нас реагират незабавно, а други са със забавени реакции, понякога след месеци или дори години по-късно. Има неблагоприятни ефекти върху нас за дълъг период от време или пък се възстановяваме бързо.

Реакциите ни също се променят с времето. Някои от нас, които са страдали от травмата се зареждат първоначално от събитието, за да им помогне с предизвикателството да се справят, с настъпването на по-късната депресия или отблъскване.

Събития, които траят по-дълго и представляват по-голяма заплаха, при загуба на близък или значителна загуба на имущество , отнемат по-дълго време за справяне.
Всеки от нас има различна способност да се справя с емоционално предизвикателни ситуации. Натрупваме опит и при следваща стресова ситуация се справяме по-лесно.

Много важен фактор при справянето играят и събитията предхождащи травматичното преживяване. Сериозни здравословни проблеми или семейни трудности , могат да имат по-интензивни реакции към новото стресиращо събитие и да се нуждаем от повече време за възстановяване. А понякога могат и да имат обратния ефект, да ни подготвят за нещо , което предстои и няма как да бъде избегнато.


Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар