вторник, 28 август 2012 г.

Доверието при децатаСкоро моя позната сподели, че детето и е неуверено и много срамежливо. Така, че започнах да мисля, какво е доверието? Какви са първопричините за него? Как можем да го подхранваме?

Доверието е с латински корени и може да бъде обяснено като „с доверие” или „с вяра”. Самоувереното дете показва вяра в собствените си възможности. Тази вяра е разработена с течение на годините, така, че как родителите да поддържат такива качества в детето си?

Безкрайни насърчения. Това изглежда много просто, но е предизвикателство за много родители. Детето на мои познати иска да се занимава с музика, но и двамата родители не подкрепят желанието на дъщеря си да преследва музиката като кариера. Тук родителите играят изключително важна роля и тяхното насърчаване би накарало детето да се чувства изключително щастливо и да вярва в мечтите си. А нейните мечти с течение на времето може да се променят и от музиката тя да се насочи към медицината например, но никога няма да забрави начина, по който сте я насърчавали и сте я карали да се чувства.

Отговорност и доверие. Децата винаги усещат какво чувстваш и мислиш за тях. Когато разширяваме отговорностите и доверието към детето си, то започва да я разширява и за себе си. Например ако искаме предната част от къщата ни да изглежда добре, даваме работа на дъщеря си, като и обясняваме, че тя има свободата така да засади цветята, както на нея и харесва, така, че да изглежда красиво. Но винаги и казваме, че ако има нужда от помощ ние сме на разположение.

Показвайте им и ги учете на собствения си опит. Децата трябва да видят собствените ви умения и да чувстват, че и те могат да го направят.

Всяко дете може да се чувства уверено. За съжаление твърде много деца са преживели травми, насилие или малтретиране. Ако това е така, то детето се нуждае от малко повече работа за да се чувства добре и да развива увереността в себе си.

Доверие и вяра. Те се ускоряват, когато родителите или възрастните работят целенасочено в тази посока. Стъпка по стъпка, ден след ден децата ни развиват собствената си самоувереност. А самоувереността ни е изключително важна за развитието ни и за нашия успех.

След като вярваме в себе си , можем да рискуваме да бъдем любопитни, спонтанни , да се развиваме и да експериментираме. Да бъдем щастливи и да живеем един пълноценен живот.

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация
Skype: evidelova

3 коментара:

 1. Важно е за децата още от малки да бъдат уверени в себе си и да имат довери. Статията е много хубава.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря, за комплимента.
  Грижата за това децата ни да се чувстват уверени и сигурни зависи изцяло и единствено от нас.

  ОтговорИзтриване
 3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване