вторник, 4 септември 2012 г.

Необходимостта от ваканция



Повечето от нас смятат, че бягството през уикенда, може да се счете като ваканция. Все пак изследвания показват, че лица, които не могат да почиват активно поне две седмици от работа всяка година са с повишен риск от сърдечни заболявания и депресия. Много от нас пропускат продължителната ваканция от страх да не загубят работното си място или просто защото смятат, че колегите ни няма да се справят без нас.

Ваканцията заедно със семейството ни увеличава силата на семейните ни отношения. Често се случва, семейството ни да е втора цигулка след професионалния ни живот. Няколко часа прекарани заедно вечерно време , когато всички са се прибрали , не е критерий за щастливо семейство.

Стресът намалява . В общество ни, където сме затрупани със задачи, производителността може напълно да обгърне живота ни, което води до тревожност, повишен стрес и дори депресия. Отстъпете стъпка назад и нека някой друг поеме задачите ви в офиса за известно време. Светът няма да спре да се върти.

Ваканциите навяват и приятни спомени от миналото. Спомнете си за детството си. Това са вероятно някои от най-запомнящите преживявания през миналото ни. Наистина ли искате да лишите децата си и семейството си от тези спомени?

Подобряване на производителността.
Никой работник, колкото и добър да е в сферата , в която работи, не прави услуга на компанията си, когато се превръща в зомби и работи без почивка. Освен повишения стрес, това води и до намаляване на концентрацията, забавяне на рефлексите, въобще цялата картина започва да се замъглява. Ние сме хора, не машини и имаме рано или късно нужда от по-продължителна почивка. След нея се връщаме на работа отпочинали и готови за справяне с предизвикателствата, с подновено чувство на ангажираност и свежи идеи.

Ваканцията подобрява и цялостното ни здраве.
Дали това е напрежението в гърба, раменете и врата, хроничното лошо храносмилане, главоболието, което ни мъчи всеки ден, безсънието, умората или още голям брой други заболявания, има голяма вероятност те да изчезнат или поне да намалеят след продължителна почивка. Ще се изненадате колко по-добре се чувствате след ваканцията.

Безброй са ползите, които почивката може да донесе. Все още активният работен сезон не е започнал и ако не сте почивали това лято има само един въпрос, който трябва да си зададете: Какво чакаме още?



Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

1 коментар: