сряда, 5 септември 2012 г.

Токсично приятелствоПриятелите са съществен елемент за емоционалното ни здраве и благополучие. Това са хората около нас, с които можем да споделим тъга, страх, гняв или пък щастлива новина и ще ни накарат да се почувстваме по-добре ако сме тъжни или ще споделят с нас щастието ни. И все пак, много хора имат приятели, които може и по невнимание да си причиняват емоционална вреда, отколкото полза. Токсичният приятел може да предизвика сериозни проблеми и ние често не можем дори да осъзнаем , че коренът на проблема е един човек, който ние смятаме за истински приятел.

Как можем да разберем ако приятелят ни е токсичен?

Както и любовта, така и приятелството понякога ни заслепява. Никой не иска да вярва, че довереният ни приятел всъщност е токсичен. Въпреки това, има множество сигнали, които да ни помогнат да го разпознаем. След като ги открием, можем да се опитаме да работим върху връзката си или да я прекратим, изборът е само наш.

Как се чувстваме преди, по време и след времето прекарано с даден приятел?

Важно е да преценим настроението около този приятел повече от един път, за да определим точно ако тя или той е източник на негативните емоции и чувства. Шансовете са такива, че ако всеки път след среща с него или нея се чувстваме като изцедени или стресирани, следва, че тази връзка може да бъде вредна за нас.

Имаме ли взаимно уважение или равни усилия за приятелство и от двете страни?

Една от най-честите характеристики на токсичното приятелство е липсата на равновесие, на това кой колко взима и колко дава. В отровното приятелство , единият изглежда, че взима всичко, което може, без изобщо да предлага нищо в замяна. Този вид приятели може постоянно да се борят с някоя криза и очакват безусловна подкрепа и помощ от нас. Но при първия сигнал за проблем в собствения ни живот , те стават подозрителни и недостъпни.

Ценят ли те моите чувства?

Основен червен флаг, че приятелството не е здравословно е наличието на постоянен цинизъм. Ако този, който смятаме, за наш приятел постоянно има отрицателни забележки или отговор на всичко, което казваме или правим, то той може би е неподходящ за нас.

Дали е щастлив с мен?

Има хора, които по някаква причина не могат да бъдат щастливи , ако другите са нещастни. Ако е истински приятел, то той ще се радва заедно с нас на хубавите моменти в живота ни и ако сме нещастни ще ни помогне да излезем от тази ситуация. В крайна сметка, приятелят, който бихме искали да имаме е човекът, който ще ни бъде опора в труден момент, ще ни помага да мислим по-позитивно и да излезем от състоянието , в което сме.

Може да изглежда крайно, но ако някоя от тези ситуации описва сегашната ви връзка с някой човек, време е да направите преоценка на приятелството и да определите дали си струва да запазите този човек в живота си или не.

Така или иначе заслужаваме да имаме здрави приятелства с хора, които ни ценят толкова, колкото и ние тях.


Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация
Skype: evidelovaНяма коментари:

Публикуване на коментар