четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Трудно контролирате храненето си?


„Не мога да контролирам какво ям”, това е често изричана фраза от клиент, който има проблеми с храненето. „Аз просто не мога да спра, срамувам се често от себе си”.

Чувала съм тази история много пъти. Аз самата съм изпадала в такива състояния, в които съм си мислела, че храната е единственото ми спасение. Борбата с храната изисква много воля, желание за справяне и борба.

Аз открих, че до голяма степен е възможно да се помогне на хората, които имат проблеми с храненето, за да възстановят чувството си на радост и усещането за контрол върху нещата.
Ето и няколко основни неща, които трябва да променим в хранителния си режим, за да бъде той по-здравословен.

1.Какво ядем на закуска?
Повечето жени, с които аз работя имат „проблем” с храненето през нощта. Стават посред нощ и изяждат значителни количества сладолед, шоколад или каквото намерят в хладилника. На другия ден се чувстват изключително виновни. Вместо да носите тази вина се опитайте да помислите дали се храните правилно през целия ден. Повечето, предполагам не и най-вече почти никоя от тях не закусва.

Солидна закуска, богата на мазнини, протеини и въглехидрати ( но не и предимно въглехидрати) , естествено ще ограничава храненето през целия ден.
Също така ще ви даде емоционален и умствен тласък, издръжливост за справяне с работата и стреса. В резултат на това , вероятността да си купувате нездравословни закуски, защото сте гладни или стресирани ( или и двете) ще е по-малка.

2. Какво обядваме?
Обядът също е изключително важен за изграждане на правили навици на хранене. Повечето от нас, обядват нещо на бързо, като полуфабрикат или сандвич на крак. Но правилното гориво за тялото ни зависи от това с какво се храним и на обяд. И отново протеини , мазнини и въглехидрати , които ще поддържат кръвната ни захар. Така вероятността да изядем шоколадов десерт в 3ч. е доста по-малка.

3. Мазнините са наш приятел, не се страхувайте от тях.
Жените, които са постоянно на диета, през по-голяма част от живота си имат почти фобиен страх към мазнините. Но когато губят контрол, те се нахвърлят върху чипс, пържени картофки, бонбони и сладолед. Не е чудно, че те жадуват точно за този вид храни.

4. Доверете се на тялото си и се научете да слушате здравните сигнали, които то ви дава.
Яжте, когато сте гладни, а не когато ви е скучно. Организмът ни е така устроен, че винаги ни подава сигнал, кога има нужда от гориво. За това доверете му се.

5. Винаги яжте храни, които ви харесват.
Храната е толкова важна за качеството ни на живот. Ако решите да започнете да се храните на закуска, направете си нещо, което обичате. Същото се отнася и за останалите хранения през деня. А вечерно време си сгответе вкусна вечеря, която да ви е достатъчна за през цялата нощ и да не се налага да ровите в хладилника посред нощ.

Към храната трябва да се отнасяме с уважение, както и към тялото си. Тя обаче, не може да запълни онези емоции, които ни липсват. Потърсете ги на друго място, а не в хладилника.

Още за хранителните разстройства Хранителни разстройства. Кой страда от тях?
Хранителни разстройства
Хранителни разстройства. Лечение за тях

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova


Няма коментари:

Публикуване на коментар