четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Депресията не е само чувството на тъга




Леките признаци на депресия, които не трябва да пренебрегваме.

Много хора дори не подозират, че са в това състояние.
Симптомите могат да варират от леки до тежки и преминават от един към друг. Признаците на депресия, често се приписват на умора, стрес или процес на стареене.
Ето някои симптоми, които често игнорираме.

Раздразнителност

Повечето от нас смятат, че депресията води до огромна тъга. Но понякога хора с депресия биват гневни и раздразнителни, а не безнадеждно апатични.
Ако се забелязали повишената си раздразнителност или хората около вас ви държат на тръни, не го пренебрегвайте. Не приписвайте нетърпението си и гнева на високия стрес или повишената натовареност. Отделете малко време да помислите върху възможността, че нещо може да се случва с вас.

Проблеми със съня

Докато една или две безсънни нощи не е задължително да са причина за тревога, то системните трудности със съня могат да бъдат вдигнат червен флаг. Безсънието може да е симптом на депресия. Много хора с депресия се борят да заспят или да останат заспали, въпреки изтощението си.
Други пък спят прекалено много. Те се борят да се събудят сутрин и нямат търпение да отидат в леглото вечерта, а и често дремват през деня.
Ако вашите навици за сън са се променили, важно е да обърнете внимание за евентуалните причини.

Болежки
Има невероятна връзка между тялото и ума. Когато се борим с психично-здравни проблеми, често изпитваме и физически такива.
Много хора се изкушават да отхвърлят необяснимите болки, които са част от нормалния процес на стареене. Но болките в гърба, кръста, честото главоболие могат да бъдат симптоми на нещо друго.

Липсата на енергия

Депресията може от енергични да ни направи да се чувстваме сънливи и уморени през по-голяма част от времето. Много хора казват на това изчерпване: "Е, аз не съм си доспал напоследък" или "Много съм натоварен и от там идва умората".
Помислете как нивото ни на енергия може да се измести във времето. Ако малки задачи ви изморяват повече от преди, помислете за причината.

Чувството на вина

Ненужното себе обвиняване за нещата от живота не е здравословно. Ако се чувствате виновни за едно или друго, помислете за реалната причина.
Много хора с депресия също се чувстват безполезни. Обърнете внимание на вътрешния си монолог и ако той е прекалено рязък и критичен, това може да е признак.

Безразсъдно поведение

Хората, които приличат на постоянни купонджии от вън, често страдат вътрешно. Хазарта, рисковото сексуално поведение и злоупотребата с алкохол и наркотици, е опит да се замаскират неприятните емоции.
Ако сте започнали да се държите безразсъдно в последно време, може да бъде знак, че се опивате да се справите с вътрешния си смут. За съжаление, тези видове нездравословни умения за справяне, предоставят само моментно облекчение. Те могат и да задълбочат нещата.

Проблем с концентрацията

Ако се борите да останете концентриран и се чувствате сякаш сте в мъгла, това може да е знак за нещо случващо се с вас. Хората с депресия често забравят и губят предмети от ежедневието си.
Въпреки, че последно време всички хора са като, че ли малко разсеяни, проблемите с фокусирането, може да произтичат от разстройства на настроението. Ако сте забелязали спад в производителността си или имате затруднения, с някоя лека преди за вас задача, разгледайте причините за това.

Как да си помогнете?
Ако мислите, че може да има и малка вероятност да бъдете подтиснат, консултирайте се със специалист. Депресията е нещо, което е лечимо.

Усмихнатата депресия
Тревожност
Как можем да помогнем на себе си по време на депресия?


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар