четвъртък, 5 юли 2012 г.

Какво правим с критиката, приемаме я или я отхвърляме?Рамката определя дали критиката е разрушителна или конструктивна.

Никой не обича да бъде критикуван, но има моменти, в които тя е изключително важна за нас, стига да можем да се вслушаме в нея.

Кога я оценяваме и се вслушваме в нея:

Кой е човекът , който ни критикува?

Склонни сме да се вслушаме в човек, който смятаме за мъдър, отколкото в този, който смятаме за глупак.

Какъв е духът на критиката?

Тонът, интонацията. Ако се вгледаме внимателно в една критика, обикновено можем да определим дали лицето, което я отправя ни мисли доброто или не е добронамерено към нас. Ако има завист или злоба или всякакви други отрицателни намерения зад критичния коментар, има много голяма вероятност това да е разрушителна, а не конструктивна критика.

Какви са обстоятелствата , когато получаваме критика?

Емоционалното ни състояние, начинът по който се чувстваме в момента на получаване на критика. Когато сме раздразнителни или преживяваме катаклизъм във взаимоотношенията си, не е изненадващо ако реагираме сурово и не приемем отправената към нас критика.

Критиката е нещо, на което ние не се радваме много, но обикновено се нуждаем най-много от нея, за да постигнем успех и да разгърнем пълния си потенциал.

В края на краищата ние решаваме дали да я ползваме или не, дали да се вслушаме или да я отхвърлим.

Как се справяме с критиката, зависи от това колко важна е тя за нас. Само ние сме в състояние да направим разлика, да се вслушаме в критиката , която ни е от полза и да загърбим тази , която носи разрушителен заряд.


Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар