понеделник, 19 ноември 2012 г.

Хранителни разстройства. Лечение за тях



Много изследвания показват, че нарушенията в хранителното поведение са лечими. Но оставяйки хранителните разстройства без лечение , те могат да имат сериозни последици. Могат да опустошат тялото. Физическите проблеми свързани с анорексията например включват анемия, запек, остеопороза, дори увреждане на сърцето и мозъка.

Булимията може да доведе до болки в гърлото, износване на зъбния емайл, киселинен рефлукс и сърдечни атаки.

Хората със склонност към преяждане могат да развият високо кръвно налягане, сърдечно –съдови заболявания, диабет и други проблеми свързани със затлъстяването.

Хранителните разстройства са свързани също и с други психични разстройства като депресия и повишена тревожност.

Как психологът може да помогне за възстановяването?

Психолозите играят жизненоважна роля за успешното лечение на хранителните разстройства и са неразделна част от екипа, който е необходим за пълното възстановяване на страдащите от такъв вид разстройство. Лекарят може да се произнесе за медицинските заболявания съпътстващи булимията или анорексията. Диетологът може да бъде полезен за изграждане на нов хранителен режим. Психологът, на свой ред ,разработва план за лечение и помага в заменянето на деструктивните мисли и поведение с повече положителни. Психологът и пациентът работят заедно за съсредоточаване върху здравето , а не върху теглото.

Променящите се мисли и поведение обаче не са достатъчни. За да се гарантира трайно подобрение, трябва да се работи върху психологическите въпроси залегнали в основата на хранителното разстройство. Психотерапията се съсредоточава върху подобряване на личните взаимоотношения.

Дали лечението наистина работи?

Да. В повечето случаи, хранително разстройство може да се лекува успешно, но трябва да се знае, че лечението не заработва веднага. Нужно е време, това е една дългосрочна инвестиция в личността.

Колкото по-рано се започне лечението, толкова по-добре. Продължителните необичайни хранителни навици са още по-дълбоко вкоренени и изкореняване то им става все по-трудно.

Хранителните разстройства сериозно нарушават нормалното функциониране и здраве на хората. Но перспективите за дългосрочно възстановяване са добри за повечето хора, пожелали промяна.

Още за проблеми с храненето Хранителни разстройства. Кой страда от тях?
Хранителни разстройства

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

2 коментара:

  1. По повод едно възможно възстановяване от хранително разстройство....

    Здравейте!

    Аз се казвам И. и съм компулсивно ядяща. Моето хранително разстройство ме мъчеше повече от десет години, преминавайки във всякакви фази (анорексия, булимия и преяждане), като най-основната беше на преяждане.

    Днес съм щастлива и благодарна, защото не ми се налага да пазя диети, нито да ям храните, към които съм пристрастена. Работя 12-стъпкова програма за възстановяване от хранително разстройство, меря си храната 3 пъти на ден, предавам ги на човек, който работи същата програма и има повече опит, и не ям нищо между храненията. Имам нормално тегло и добър живот, пълен с много приятели и успехи. А преди исках да се самоубия. Толкова бях затънала в ада на храната.

    Това е болест, а не каприз. Всеки, който мисли, че има проблем с храната и не може да я контролира, е добре дошъл на нашите сбирки. Ние сме Анонимни Грейшийтърс (greysheet.org). Сбирки имаме всеки вторник от 19 ч. до 20 ч. в гр. София на бул. Стефан Стамболов 34. Скайп, на който също се провеждат сбирките: gsbeyondthewildest.

    Заповядайте!
    Има изход!
    И.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимни Грейшийтърс, ще се радвам ако можем да работим заедно.
      Можете да се свържете с мен на: Skype:evidelova
      Телефон: 0879 855 786
      jiveisaznatelno@abv.bg

      Изтриване