четвъртък, 12 декември 2013 г.

Каква е причината за депресията?


Ключът за разбирането на това, какво ни води до депресия, всъщност са множество от причини. Психиката ни е разстроена, а ние не знаем какво причинява психичните разстройства. Смята се , че всички психични разстройства са причинени от сложно взаимодействие и комбинация между биологични, психологични и социални фактори. Тази теория има като модел причинно следствената връзка, био- психо- социална и е най-общоприета за причината на разстройствата като депресията.

Някои видове депресии ги има в няколко члена на семейството, което предполага, че биологичната уязвимост може да бъде наследена. Такива изглеждат случаите с биполярното разстройство. Изследвания на семейства , в които членовете на всяко поколение развиват биполярно разстройство, са установили, че хората с болестта имат малко по-различен генетичен код, отколкото тези, които не са се разболели. Въпреки това, обратното не е вярно. Не всеки с генетичен състав, който причинява уязвимост от биполярно разстройство ще се разболее. Очевидно допълнителните фактори, като дома, работата, училището , социалния кръг вероятно са изключително съществени.

В някои семейства тежката депресия също изглежда се е появила поколение след поколение. Въпреки това тя може да се появи и при хора, които нямат фамилно обременяване. Дали наследствено или не, тежкото депресивно разстройство често е свързано с промени в мозъчните структури или мозъчната функция.

Хората, които имат ниско самочувствие, които гледат на себе и си и на света с песимизъм или които са претоварени от стрес, са склонни към депресия. Дали това представлява психологическо предразположение или ранна форма на болестта не е ясно.

През последните години, много изследвания показват, че физическите промени в тялото могат да бъдат придружени от психични такива. Множество медицински заболявания и хормонални нарушения могат да предизвикат депресивни състояния, което прави болния апатичен и без желание да се грижи за своите физически нужди, като по този начин се удължава периода на възстановяване. Също така, сериозни загуби, трудни отношения, финансов проблем или каквито и други стресиращи ( желани или нежелани) промени в моделите на живот, могат да предизвикат депресивни епизоди.

Депресията при жените. Зряла възраст
Симптоми на депресия при мъжете


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар