четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Дали приемането на болката облекчава страданието ни?

Емоционалната болка е част от опита ни. Всеки е имал моменти в живота си, когато е бил изправен пред трудни и болезнени ситуации, загуба на любим човек, разочарование, мъка, и т.н. списъкът може да продължи дълго. Страданието, от друга страна, не е непременно част от нас. За разлика от емоционалната болка, страданието се случва, когато ние не можем да приемем напълно ситуацията, която ни причинява тази болка. Когато страдаме, болката се вмъква в нас и не сме в състояние да се движим без нея. Страданието може да има огромно отрицателно въздействие върху нашия живот, като засилва усещането за тъга, депресивни мисли, липса на мотивация и постоянно чувство на безнадежност и безпомощност.

Слагайки ръката си върху горещата печка, тя ще ме изгори, причинявайки ми физическа болка. Освен това, ако като малка съм се изгаряла на гореща печка, аз вероятно съм се научила, че ще боли. За това, в бъдеще ще избягвам допира до нагорещена печка. В контекста на физическата болка, логично би било да избягваме да правим неща, от които знаем , че ще ни заболи. В действителност това, ни помага да бъдем изключително адаптивни и да се защитим от физически болки и наранявания.

От друга страна, когато се опитваме да избегнем емоционалната болка, в дългосрочен план това може да ни направи лоша услуга. Например, когато съм била наранявана, от някой, който съм смятала за близък има голяма вероятност да изградя емоционални стени, които да ме предпазват. Така предпазена, обаче, затварям всички възможности, които евентуално бих имала в бъдеще.

Опитът ни с емоционалната болка е част от това да сме хора. И все пак, до известна степен, това, което правим с тази болка е наш избор.
Как да се борим с депресията и тревожността?
Симптоми на депресия при мъжете
Самота или усамотение

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар