сряда, 25 април 2012 г.

Комуникацията в отношенията ни


Комуникацията в отношенията ни можем да разглеждаме като информационен поток. Споделяме информация от миналото и настоящето и това дава възможност на двама души в една връзка да се чувстват свързани и да функционират като един екип.
Всъщност за информацията на мислите и чувствата между двамата може да говорим като водните течения в един поток. Гладката повърхност в потока е добра, докато нервните турбуленции предизвикват проблемите.

Ето и няколко примера за спокоен поток, турбуленция , както и блокажи.

Бурен или турбулентен поток

Мария и Иван са женени от 5 години. Емоционалните сътресения в разговорите им стават все по-зле. Изглежда, че за каквото и да говорят, Иван реагира отрицателно , чувства се наранен от нещо. Мария заема защитна позиция. Иван се разстройва все повече, докато не избухне. Резултатът е , че за каквото и да говорят се превръща в битка, а не в решения. Вместо информационен поток и дискусии, те натрупват емоционални гейзери.

Турбуленцията в диалога се случва, когато стане твърде наситено с отрицателни емоции. Високата интензивност на негативните чувства като гняв, груби думи, ярост, водят опитите на двойката да проведе спокоен разговор до неуспешни.

Блокажи

Христо, първоначално има голямо привличане към Ирина, която среща преди месец. Тя е зашеметяващо красива. В същото време, когато говорят, когато отидат на ресторант на любовна спокойна вечеря, той се чувства разочарован. Каквото и да каже , тя не е съгласна. Той така и не може да стигне до нея. Нещо блокира способността му да се свърже с нея. Колкото и красива да е тя обаче, той се оттегля и в крайна сметка слага край на отношенията им.

Блокаж в областта на информацията , често се появява, когато единия от партньорите е концентриран в това как нещо не е наред, вместо да изслуша другия и да намерят заедно нов изход.

Колебаещи, отрицателно настроени, блокирани, емоционално бурния информационен поток води до разочарование един от друг. Те не могат да вземат решение заедно. Не могат да изяснят неяснотите по между си. Разликите, били те малки или големи, като това какво да вечеряме или как да възпитаваме децата, водят до неприятни бури и отдалечаване на партньорите един от друг.

Има обаче и добра новина

Информационният поток не е като цвета на очите ни. Той не е даденост. Това са умения, на които ние се учим, може би цял един живот. По-горе описаните двойки биха се справили по-добре, ако осъвременят своите умения за потока на информация.

Ако след разговорите с вашия партньор се чувствате разоравани, потърсете помощ. Има много начини, методи, техники, онлайн консултации , за хора, които искат да подобрят комуникацията си и са готови да работят в тази посока.

Иска се желание и практика, практика, и пак практика за да се стигне до спокоен, гладък и удовлетворяващ разговор без усилие.

А наградата?

Убедителни, спокойни и любящи взаимоотношения.


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар