сряда, 14 май 2014 г.

Скрити в черупката сиМислите ли, че ако излезете от черупката си най-вероятно ще бъде във ваша вреда , отколкото в полза?

Светът е благосклонен към някои, животът им тече леко, успешни и харесвани са. Рядко им се е случвало да се „опарят” от живота. Не е изненадващо, че те са по-отворени, търсят повече контакти.

Уви, има и хора, с които светът не е бил толкова мил. Били са наранявани, претърпявали са загуби, животът здраво ги е „парил”. Както казва един мой клиент, „Когато си бил нокаутиран през първите 9 рунда, трудно е да накарате себе си да излезете за 10-ти.”

Не е изненадващо, че много от тези хора се „покриват” , заживяват в един все по-малък и малък свят, виждат се с все по-малко хора, излизат по-малко. Опитват се да изглеждат все по-невидими, носят скучни и безцветни дрехи, шапки, гледат постоянно надолу.
Това се случва с голяма част от по-възрастните хора, които се чувстват по-малко привлекателни и ефективни, отколкото някога са били.

Какви са алтернативите?

Да прегърнат самотата. Социалната норма очерня хората, които предпочитат самотата, но за някои тя може да бъде разумен вариант. Всъщност, било предимство, за да не се налага да правят компромиси. Могат напълно да разполагат с времето си и да правят каквото поискат когато поискат.

Или да изчезнат от черупката. Да, би коствало усилия, но може и да си заслужава. Този път нещата могат да се развият по различен начин. Защото, когато се потрудиш и вложиш енергия и сили в нещо, то рано или късно се случва. И когато се случи няма да има по-щастлив човек на земята от теб.

Знам, че всеки би бил изкушен поне да опита. Защото щастливият човек е и здрав човек.


Епидемия ли е самотата?
Сам или самотен?
Самотни по празницитеFacebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар