петък, 22 януари 2016 г.

Какво е психодрамата?


Психодрамата е замислена като метод на групова терапия, който ползва и изключително цени спонтанността и креативността на участниците в процеса на промяна.

Създаден е от Джейкъб Морено в началото на ХХ век.

Според него „ Психодрамата може да се дефинира като наука, която изследва „истината” посредством драматични методи. Тя се занимава с междуличностните отношения и личния живот на хората ”.

„Психодрамата се занимава с реални житейски ситуации, .. не разчита на интервюта, въпросници и доклади. Хората всъщност се изследват ... докато се движат и говорят или действат в определена ситуация” („Основи на психодрамата”, Морено).

В своя реплика към Фройд, направена през 1912г. Морено казва: „И така д-р Фройд, аз започвам от там, където Вие спирате...Вие анализирате сънищата (на вашите пациенти), аз се опитвам да им вдъхна куража да продължат да мечтаят”” (от „Да говорим, играейки” на П. Дьоларош).

Автор: Елена Евстатиева




2 коментара:

  1. Психодрамата изглежда интересен метод..Но колко струва участието в такава група?

    ОтговорИзтриване
  2. Индивидуалното участие на уикенд е 80 лева. Интензивността на работа: среща работа на групата в един уикенд от месеца, по съвместно планиран график. Поздрави и успешен ден. Елена Евстатиева

    ОтговорИзтриване