понеделник, 18 май 2020 г.

Безпокойство, паника и притеснениеКакво е тревожност?

Тревожността обхваща чувства на притеснение, нервност или ужас. Макар и неприятни, пристъпите на тревожност са естествени, а понякога дори и продуктивни. Подавайки сигнал, че нещо не е наред, тревожността може да помогне на хората да избегнат опасността и да направят важни и смислени промени.

Но постоянната, всеобхватна тревожност, която нарушава ежедневието ни, независимо дали в училище, на работа или с приятели, може да бъде белег на тревожно разстройство.

Тревожните разстройства се проявяват по различни начини и са диагностично разграничени. Генерализираното тревожно разстройство е хронично състояние на силна тревога и напрежение, често без провокации. Паническото разстройство се отнася до внезапни и повтарящи се панически атаки - епизоди на силен страх и дискомфорт, които достигат пик в рамките на няколко минути. Натрапчиво-компулсивното разстройство е белязано от натрапчиви мисли или принуда за извършване на специфични поведения, като например миене на ръцете. Посттравматичното стресово разстройство може да се развие след преживяване или свидетелство на травматично събитие.

Тревожността често е придружена от депресия.

Преживявания в ранна детска възраст като ранна травма или свръхзащита на родителите могат да играят важна роля за формирането на тревожно разположение. При хора с тревожни разстройства мозъчната верига, която контролира реакцията на заплаха, изглежда се заблуждава. Амигдалата, структура, която открива опасност, може да стане свръхактивна, предизвиквайки заплаха там, където всъщност няма такава.
Бадемовидно тяло или амигдала (на латински: corpus amygdaloideum) представлява набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си.

Амигдалата е част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми. Тя най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, както и с чувството на удоволствие в отрицателен смисъл, т.е. на агресия.

Състояния като гняв, отбягване и определени защити се активират благодарение на нея. Тя е отговорна и за задействането на наследствените признаци на стреса. Лошото функциониране на амигдалата е свързано с тревожност, депресия, посттравматичен стрес, фобии.

Тревожността често се лекува успешно, като се използва терапия. Разговорите с психолог действат облекчаващо, клиенти споделят, че след сесия се чувстват по-спокойни и тревожността им е в пъти по-ниска.

Онлайн психолог

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар