сряда, 7 декември 2011 г.

Страх от летенеКакто положителните, така и отрицателните събития в живота ни могат да създадат стрес. Като психолог знам, че мисленето има огромно влияние върху чувствата ни. В действителност това е и в основата на една от най-широко използваните форми на терапия за тревожността: когнитивната терапия. Преустройването на отрицателните мисли в положителни е вратата към промяната.

Тревожността е страхът от начина, по който мислим за нещо. Няма значение колко се страхувам от нещо, вероятно някой друг пък го обича. Лично аз не съм привърженик на бънджи скоковете, но пък имам приятели, на които това им носи невероятно удоволствие.

Едно от най-опасните неща, които ежедневно правя е шофирането. Има хора , които се страхуват повече от самолетите, от колкото от шофирането, въпреки, че шофирането е далеч по-опасно от летенето. Но защо се страхуват повече от летенето? Първо при шофирането имаме повече контрол, повече неща зависят от самите нас, отколкото при летенето. Второ, когато чуем за самолетна катастрофа, оцелелите обикновено са много малко, отколкото в автомобилна катастрофа. И накрая даже и да не сме шофьори имаме илюзията, че можем да направим нещо, което да спре инцидента, а това не може да се каже за самолета. Така, че ние шофираме, a се страхуваме да летим , въпреки, че е по-безопасно.

Ето защо, основна грижа на тревожността не е това, от което ни е страх, а начина по който разбираме от какво ни е страх. Тревогата не е страх от нещо, а страх от начина, по който мислим за това нещо.Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар