вторник, 13 декември 2011 г.

Коледна депресия
Коледа трябва да бъде най-щастливото време в годината за всички християни, една възможност да бъдем радостни и благодарни със семейството, приятелите и близките. Въпреки това, Коледа е време през годината, когато много хора имат усещане за депресия.

Болници и полиция съобщават всяка година за чести самоубийства и опити за самоубийство. Отчитат се значително увеличение на клиенти , оплакващи се от депресия.

Защо депресиите са в пълна сила в този сезон? Дали защото тъмнината на зимата увеличава честотата на сезонните разстройства? Разбира се причините мога да бъдат различни.

Някои от нас се депресират по време на Коледа и се ядосват от прекомерната комерсиализация на Коледата, с фокус върху даренията, както и акцентът върху „свършени” социални дейности.

Други пък се тревожат по Коледа, понеже се налага да се похарчат пари за подаръци и трудно се справят с нарастващия дълг. Други съобщават, че се страхуват от семейните събирания , и по-скоро биха прекарали времето си сами.

И накрая , много хора се чувстват самотни по Коледа, защото са претърпели загуба на близък, или няма с кой да празнуват, или се налага да останат на работните си места.

Какво трябва да направим ако сме сред тези, които получават депресия по Коледа?

Първо, ако депресията е сериозна и трудно се владеете потърсете помощ от специалист.
Задайте си граници на парите, които ще похарчите за подаръци и социални събития.

Участвайте в благотворителни събития или мероприятия, не е задължително всеки път с пари.

Бъдете благодарни за това, което имате в живота си, вместо да се концентрирате върху това , което нямате.

Правете интересни и забавни за вас неща.

Ако сте религиозни участвайте във църковни дейности, които се фокусират върху голямото значение на Коледа.

Концентрирайте се върху добрите и положителни неща по време на Коледа – любов, щедрост, благодарност.

Сезонът на Коледа се превърна в много труден момент за много хора в нашето общество. Тези от нас, които нямат трудности в този период от годината, това е възможност да достигнат до тези, които се депресират. Тези, които се депресират, това е възможност да предприемат действия, за да мислят , чувстват и действат по начин, който ги освобождава от миналото.

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар