сряда, 2 май 2012 г.

Доброто в другите


Колко често отделяме няколко секунди, за да усетим какво мислят другите около нас?

По време на работа, у дома, по телефона, чрез електронната поща, ние някак скачаме един на друг, а не обменяме информация, не се усмихваме. Колко често ние обръщаме внимание на това, какво мисли и чувства човекът насреща, какви са неговите добри качества?

Забелязваме лошите качества, които ни дразнят и ни правят критични. А добрите?

За съжаление, ако се чувстваме заобиколени от лоши или в най-добрия случай неутрални качества у другите, тогава естествено по-малко ги подкрепяме, по-малко склонни сме да бъдем щедри или да преследваме мечтите си.
Колкото повече виждаме лошите неща в околните, толкова по-малко време отделяме за да видим, че всъщност има и нещо добро.Виждайки доброто в другите, ние се чувстваме по-щастливи и по-уверени, ставаме по-любящи и по-продуктивни.

Как?

Намалете темпото. Не става въпрос да гледаме през розови очила, а просто да си отворим очите и да видим наистина какви са фактите.Да видим положителните намерения. Всеки копнее да бъде щастлив. Някои от нас обаче са били толкова дълго време нещастни, че не знаят как да бъдат щастливи. Можем да им помогнем като им покажем, като ги научим, да уважават първо себе си, а след това и околните. Не е толкова трудно, а и чувството за удовлетвореност, което след това ще ни изпълни е незаменимо.

Всеки един от нас има уникални способности. Просто трябва да ги открием и да ги признаем. А това да накараш някой да се почувства важен и значим, прави самия теб важен и значим.

Добрите черти на характера. Лично аз вярвам, че всеки носи в себе си доброта, щедрост, смелост, честност, състрадание, справедливост, търпение. Някои може и да не предполагат за съществуването им, но те са някъде дълбоко вътре в тях. Просто се иска време и желание и те малко по малко се отключват.

И не на последно място да си признаем, че доброто, което виждаме в другите го има и в нас. Ние също имаме положителни намерения, реални способности и добро сърце.
Тези качества са факт и не се нуждаем от ореол, за да бъдем един наистина добър човек.

Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар