четвъртък, 1 септември 2011 г.

Отрицателни и положителни емоции

Емоцията е енергия в движение. Това е начинът , по който изразявам себе си, качеството на реализация в живота ми.
Емоциите , могат да бъдат разделени в две категории. Можем да ги разглеждаме като два срещуположни полюса или можем да кажем, че има разделителна линия , където един вид емоция преминава в друг вид емоция.

Можем да наречем емоциите положителни и отрицателни.

Негативните емоции изразяват опит или намерение да се изключим. Засилване на позицията ни за сметка на другите, унищожавайки всичко, което се приемаме за заплаха.
Негативните емоции са подхранвани от страха ни от неизвестното, страхът от действията на другите. Трябва да ги контролираме или да се опитаме да ги спрем за да избегнем увреждания.
Положителните емоции изразяват опит или намерение за включеност. Работа върху това да разбираш повече гледни точки, да взаимодействаш с другите, да правиш нещата по-добри , ни носи удовлетвореност.

Положителните емоции са подхранвани от скритото желание за удоволствие и единство.

Негативни емоции са например: апатия, мъка, страх, омраза, срам, вина, съжаление, негодувание, гняв, враждебност.
Положителни емоции са например: интерес, ентусиазъм, смях, емпатия, действие, любопитство.

Има богата гама от различни емоции във всяка категория. Бихме могли да кажем, че някои са по-положителни или отрицателни, отколкото други.

Някои емоции са маскирани като положителни или отрицателни, но всъщност са точно обратното на това, за което претендират. Някои хора имат вид, че са загрижени за другите, но това е по-скоро комфорт, че някой друг е по-зле от мен.
Отрицателните емоции са полезни като мотивация за да ни отдалечават от това, което не искаме да правим. Положителните емоции са полезни като мотивация за да се движим към това, което наистина искаме.

Колкото по-положително мислим, толкова повече нещата ни ще се получават и обратното. Трудно е обаче, човек да контролира емоциите си. Много по-лесно е да се мисли негативно, отколкото положително. Необходима е ежедневно трениране на ума, за да започнем да мислим само положително или поне положителните емоции да са с превес пред отрицателните.

За вашата първа безплатна сесия свържете се с мен.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар