петък, 22 юни 2012 г.

Можем ли наистина да четем езика на тялото?



Ето няколко основни грешки, които правим, опитвайки се да прочетем невербалните знаци.

Общо погрешно схващане е , че езикът на тялото или невербалната комуникация е истински „език” и , че някои невербални сигнали имат специфични значения и дефиниции. Но е по-сложно , отколкото си мислим.

Когато усмивката не е усмивка. Хората и по-специално жените, покриват дискомфорта с усмивка. Проблемът е, че голяма част от мъжете тълкуват това положително, като съблазнителна покана.

Ключът е в очите, където при истинските усмивки са присвити и в ъгълчетата образуват т.н. „пачи крак”.

Считаме, че можем да различим истината от лъжата. Много малко хора могат да разчетат сложната невербална комуникация и лъжите обикновено са сложни взаимодействия. Често има неправилен прочит на знаци и стереотипи за това как изглежда измамата.

Голяма част от лъжците знаят за стереотипа, че когато лъжем ние избягваме контакт с очите и правят точно обратното.

Докосването не всеки път означава привързаност. Въпреки, че вярваме , че докосването на другите е признак за привързаност, то може да комуникира много други неща. Някои мъже докосват жените като знак на господстващо положение. Правени са интересни изследвания , при които се установява, че когато сервитьорите докосват клиента леко при връчването на сметката, клиентът остава по-голям бакшиш.

Има индивидуални различия в допира, някои държат ръката ни за да задържат вниманието ни, но не е задължително да имат положителни чувства към нас.

Грешки в речта, които ни навеждат на мисълта за нервност. Но по-дългите паузи по време на реч не означават задължително нервност или забравяне, могат да бъдат добър начин за подобряване на потока на комуникация. Както и честото „ъъъ” по време на говорене също е свързано с по-положителни оценки на говорителите, вероятно защото запълва празнините между думите и фразите и така речта изглежда по-непрекъсната.

Вярно е , че можем да станем по-добри читатели или декодери на невербалното общуване, но това отнема много време и практика. Добра стратегия е да разчитаме на здравия разум и просто да правим предположения за това какво всъщност означава езика на тялото. Но не забравяйте , че винаги трябва да го тълкуваме в контекста на разговора, да имаме в предвид в какви отношения сме с този човек и емоционалното състояние, както нашето така и неговото.


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар