сряда, 5 юни 2013 г.

Самокритиката – колко полезна е тя за нас?


Как можем да я заглушим и да успокоим вътрешния си глас, който ни казва „ти се провали”?

Ние сами сме най-лошия си враг. Смятате ли, че можем постоянно да се само критикуваме и да се съсредоточаваме само върху лошите си качества? Това се случва на всички нас, много хора са склонни на самокритика. Да, малко самокритика може да ни бъде от полза, да послужи като проверка на действителността и да предизвика мотивация за положителна промяна и личностно израстване, но когато е в прекомерни дози вреди на цялостното ни здраве и благополучие.

Всеки понякога е прекалено осъдителен, когато става дума за собствените му грешки и слабости. Често си мислим, че не сме достатъчно добри, че сме безполезни или , че просто продължаваме да правим грешки и не сме в състояние да направим по-добри промени. Това със сигурност може да ни накара да се чувстваме тъжни, безнадеждни, ядосани и дори безпомощни. Но когато самокритиката ни пречи да поемаме рискове и да вярваме в собствените си способности, за да функционираме и да се развиваме, тогава става болезнено и нездравословно. Когато постоянно говорим отрицателно за себе си , това се свързва с високи нива на стрес, тревожност и депресия.

Добрата новина е , че винаги можем да се измъкнем от това състояние и да се научим да се защитаваме от най-лошия си враг.
Обичайте себе си и грешките си. Всички сме хора и всички имаме недостатъци, дефекти и правим грешки. Помислете за всички ваши близки и техните недостатъци и слабости, които имат. Можем да се научим да ги обичаме и приемаме такива каквито са, да ги оставим да бъдат човешки същества. Да се научим да обичаме себе си и да приемем грешките си.

Търсете решение. Винаги има начин за решаване на нещата и най-доброто, което можем да направим е да променим поведението си, като променим начина си на мислене. Да се съсредоточим върху успеха, а не върху провала, това е част от положителната промяна.
Най-лошият ни враг може да стане най-добрият ни приятел. Трябва да сме мили със себе си, така както сме мили със семейството си.

Признайте, че често сме по-сурови към себе си, отколкото към близките си. Следващият път, когато сте изправени пред вътрешната критика се запитайте как бихте помогнали на ваш близък ако той или тя има същия проблем.

Постоянната самокритика не работи в наша полза. Имаме нужда от повече самочувствие за да бъдем щастливи и да постигаме целите си

Самочувствието ни
Животът е несправедлив или ние просто трябва да се справим с него?
Ще бъда щастлив когато ...


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар