четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Усмихнатата депресия


За колко хора си мислим, че изглеждат щастливи, а всъщност се борят ежедневно с депресивни мисли? Обикновено хората подвластни на депресия са изобразени като обездвижени и неспособни да функционират.

Не при всички протича по един и същ начин. Някои може да не осъзнават, че са в това състояние, особено ако изглежда, управляват добре живота си. Не ни се вярва, че някой може да се усмихва и да изглежда „добре”, а в същия момент да се чувства зле.

В практиката ми съм срещала усмихнати, а в същия момент дълбоко страдащи хора. Повечето, даже не са чували за „усмихната „ депресия. Това е проява на щастие, буквално се усмихва, докато вътрешно страда. Тя често минава незабелязана. Трудно е да признаеш, че всъщност този смях се дължи на страха от това да си слаб.

Усмивката и външната фасада са защитен механизъм, опит да скрият истинските си чувства. Може да изпитваме тъга по провалена връзка, предизвикателства на работата или липси на това, което възприемаме като истинска цел в живота. Тъгата може да се проявява като постоянно, цялостно усещане , че „нещо просто не е наред”.

Често срещани симптоми са тревожност, страх, гняв, умора, раздразнителност, безнадежност и отчаяние. Тези , които страдат от това, могат да изпитват и проблеми със съня, липса на удоволствие от приятни и любими дейности, както и загуба на либидо. При всеки разбира се е различно, но винаги има един или няколко от тези симптоми.

Друг прочит на усмихнатата депресия е като носенето на маска. Хората страдащи от нея, могат да намекват на външния свят за проблема си. Те често поддържат работа на пълен работен ден, занимават се със семейното домакинство, имат активен социален живот, даже и спортуват. С тази маска всичко изглежда чудесно, дори перфектно. Въпреки това под маската те страдат, тъжни са, имат пристъпи на паника, ниско самочувствие, безсъние, а в някои случаи дори и мисли за самоубийство.

Ако вие или някой ваш близък страда от това, помощта е на разположение. Дали чрез консултиране или психотерапия, възможно е успешно да се придвижите напред и да се освободите от тъгата. Отварянето и споделянето на чувствата е ключов елемент за справяне с това състояние.

Могат ли физическите упражненията да бъдат полезни при депресия?
Как да се борим с депресията и тревожността


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

1 коментар:

  1. pro4etoh statiqta i se setih za mnogo takiva hora koito imat problemi no nikoga ne govorqt za tqh ...dori az sam slagala mnogo pati tazi maska...(IZVINETE ME 4E PI6A TAKA ,NO KLAVIATURATA MI NE6TO E RAZVALENA)

    ОтговорИзтриване