сряда, 30 септември 2020 г.

Тревожността от COVID-19Всички се борим със ситуацията на пандемия с COVID-19. Повечето хора страдат и са особено тревожни.

Психолозите определят тревожността като „емоция, която се характеризира с чувство на напрежение, притеснителни мисли и физически промени.

Първата стъпка към научаването как да се справяме с тревожността е да разпознаем кога страдаме от нея. Някои признаци на безпокойство включват: раздразнителност, натрапчиви мисли, прекомерно притеснение, паника, трудности с концентрацията и  взимането на решенияумора, нарушения на съня, неразумни страхове, сърцебиене, мускулно напрежение, свръхбдителност, затруднено дишане, страх от загуба на контрол, стомашно-чревни проблеми.

Втората стъпка за справяне с тревожността е да се осъзнае, че това е нормален и валиден отговор на кризата. Симптомите на стрес, като повишен пулс и тревожни мисли, са начина на тялото да сигнализира на мозъка ни, че сме в опасност. Този механизъм за оцеляване, известен като „битка или бягство“, продължава да се активира по време на по-малко непосредствени или осезаеми заплахи, като несигурност за бъдещето.

Несъмнено изпитвате страх ежедневно, независимо дали става въпрос за страх от заразяване с вируса, страх от заразяването на близък човек или страх от икономически последици. Ако сте загубили работата си, несъмнено се страхувате, че няма да можете да продължите да изхранвате  семейството си, ако пък имате самостоятелен бизнес, вероятно се страхувате, че няма да можете да продължите да плащате на служителите си или още по-лошо, че ще трябва да затворите.

Добавете към тези страхове стреса, свързан с това да бъдете със семейството си 24-7 и опасенията как децата ви ще продължат образованието си и можете да видите, че повечето от нас се справят с твърде много стрес. Разберете, че целият този страх и стрес ви кара да страдате. Вероятно засяга както вашето емоционално, така и физическо здраве.

COVID-19 няма да изчезне скоро. Всички ние се учим в крачка как да живеем в тази ситуация, запазвайки максимално ежедневието си.

Една от най-добрите грижи за себе си,  в такъв  момент е консултацията с психолог.


Няма коментари:

Публикуване на коментар