петък, 9 септември 2011 г.

ГНЯВНие всички знаем какво е гняв и сме го почувствали, дали като краткотрайно раздразнение или като ярост. Гневът е напълно нормална човешка емоция, но когато излиза от контрол и се превръща в разрушителна, може да доведе до проблеми в работата ни, в личните ни взаимоотношения и в качеството ни на живот като цяло.
Гневът е емоционално състояние, което варира от леко дразнене до силна ярост.

Гневът може да бъде причинен от външни или вътрешни събития. Може да сме сърдити на определено лице ( колега , шеф) или събитие ( задръстване, отмененият полет) или може да бъде причинен от тревоги или лични проблеми.
Инстинктивен, естествен начин, за да изразим гнева си е да реагираме агресивно. Гневът е отговор на заплахи, той вдъхновява мощни, често агресивни чувства и поведение, които ни позволяват да се борим и да се защитаваме, когато се почувстваме атакувани.
В определен размер гневът е необходим за оцеляването ни.
От друга страна ние не можем да реагираме агресивно на всеки, който ни дразни, или на нещата , които не харесваме – социални норми , закони, общество.

Защо някои са по-гневни, отколкото други?


Има хора, които са по-податливи на тази емоция или "по-буйни" от други, те се ядосват по-лесно и по-често, отколкото средният човек . Има също и такива, които не показват гнева си по силен и зрелищен начини, но са хронично раздразнителни и ядосани. Причината за тази ярост често се крие зад лична неудовлетвореност, ниско самочувствие, трудно приемане или неприемане на критика или забележка.

Живей съзнателно може да ви помогне да разбирате и контролирате гнева си.
Да се научим как да се справяме със силните емоции, без да губим контрол - е част от това да сме все по-зрели. Това отнема малко усилия, малко практика и малко търпение, но можете да стигнете до там, стига да искате .

За вашата първа безплатна сесия свържете се с мен.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар