понеделник, 19 септември 2011 г.

ТРАВМА


Травмата е емоционален отговор на ужасно събитие като нещастен случай, изнасилване, тормоз или природно бедствие. Веднага след случилото се ние изпитваме шок и отричане, това са защитни реакции. Шокът е внезапно смущение на нашето емоционално състояние, което остава у нас усещането за зашеметеност и замаяност. Отказът включва не признаване , че нещо много стресиращо се е случило, може временно да се чувстваме вцепенени или изключени.

В дългосрочен план ние имаме непредсказуеми емоции, обтегнати взаимоотношения и дори физически симптоми като главоболие или гадене. Макар и нормални, тези чувства понякога ни пречат да продължим живота си напред.

След като първоначалният шок премине:

Понякога сме непредвидими, ставаме по-раздразнителни от обикновено, настроението ни може да се променя драматично. Може да станем особено тревожни или нервни, а понякога може да се превърне и в депресия.

Мислите и поведението ни са засегнати от травмата, имаме повтарящи се спомени от събитието. Откриваме, че трудно се концентрираме или взимаме решения. Сънят ни и хранителните ни навици също могат да бъдат нарушени.

Повтарящи се емоционални реакции. Годишнина на събитието, може да предизвика у нас разстройващи спомени на травматичните преживявания. Тези спомени могат да бъдат придружени от страхове, че стресиращото събитие ще се повтори.

Междуличностните ни отношения стават обтегнати. Често изпадаме в спорове и конфликти с членове на семейството ни. От друга страна можем да бъдем затворени в себе си и изолирани и да избягваме обичайните си дейности.

Важно е да знаем, че няма „ стандартен модел на реакция при изключителен стрес и травматични преживявания”. Някои от нас реагират незабавно, докато други имат забавени реакции – месец или дори година по-късно. При някои неблагоприятният ефект е за дълъг период, докато други се възстановяват бързо.

Живей съзнателно може да ви помогне да намерите по конструктивни начини за управление на емоциите си!


Моля, свържете се с мен за вашата първа,безплатна консултация.

Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар