четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Не сме доволни. Как можем да променим нещата?Когато таванът на къщата ни протече и водата стига до първия етаж, трябва да намерим течовете и да ги оправим. Когато колата ни започне да издава странни звуци, то е ясно, че иска ремонт. И когато не се чувстваме щастливи и не искаме да живеем в образа , в който сме, то трябва да научим повече за това, което причинява този проблем в нас.

Твърде често губим реална представа за себе си, затъваме в депресия, тревожност, липса на увереност, борим се с връзката си или имаме пропуски в работата си. За щастие можем да получим повече яснота за състоянието , в което сме. Това означава, че можем да започнем да разбираме по-добре собствените си усещания, мисли, емоции и модели.

Усещанията ни. Обърнете внимание на това как се чувствате в тялото си . Започнете с краката, продължете нагоре през цялото си тяло и обърнете внимание на това, което усещате. Забелязвате напрежение в гърба или тежест в краката. Или може да усетите изключителна умора в цялото си тяло.

Мислите ни. Замислете се за това, което казвате и мислите. Обърнете внимание на решенията, които правите във вашата среда. Също така, помислете за начина, по който реагирате на себе си и на околните. Може да сте твърде критични или прекалено пасивни в отношенията си.

Емоциите. Ние често действаме водени от тях, без да се замисляме много. Вместо това, можем да направим усилие и съзнателно да им сложим етикет и степен. Например леко, умерено силна или помитаща. Забележете как емоциите повлияват на преценките ни за нас самите или за другите. С течение на времето, практиката и опитът, който натрупваме овладяването им става по-лесно. Винаги можете да отворите вратата за промяна обаче, ако не сте доволни.

Моделите ни. Склонни сме да реагираме на подобни ситуации по сходен начин и това ни помага да се запознаем с нашите модели. Например: може да забележите, че сте склонни да бъдете критични към потенциални партньори, които се отнасят добре с вас. Такива наблюдения могат да ни доведат до по-добро разбиране на това, какво ни кара да реагираме така. Може да осъзнаем, че се страхуваме да не бъдем отхвърлени, така , че елиминираме тази възможност като първи отхвърляме тези, които всъщност желаем.

Информираност в тази област изисква любопитство и упорити усилия. Трябва да сме достатъчно любопитни за собствените си преживявания и да се поровим в тях. После трябва просто да поискаме нещата да се променят и да работим последователно за по-голяма осведоменост и себе разбиране. Това ще се случи само с практика. Точно както всяка цел в живота се постига с постоянство.

Проблеми при наличието на депресия
Симптоми на депресия при мъжете
Нормалното безпокойство срещу тревожното разстройство : Каква е разликата?


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар