петък, 17 януари 2014 г.

Митове за стреса


Стресът е част от живота ни и играе изключително важна роля в него. Причина за много физически заболявания. Възможно е да има опустошителни психически последствия ако не му обърнем внимание и не работим съзнателно за намаляването му. Това може да ни накара не само да се чувстваме добре, да бъдем здрави, но и също така и да живеем по-дълго.

Много са митовете свързани със стреса, ето и някои от най-често срещаните.

Стресът е един и същ за всички.

Не, той не е еднакъв за всички и всеки го усеща по различен начин. Различен е за всеки един от нас. Това, което е стресиращо за мен, може да не бъде така за теб. За някои напрежението на работа е основен източник на стрес, докато други могат да виреят в такава среда.

Стресът винаги е лош за нас.

Според тази гледна точка, липсата на стрес ни прави щастливи и здрави. Но това схващане е погрешно, защото ние имаме нужда от него, особено в малки количества, той е като подправка в живота ни. Най-важното е да разберем как да го управляваме и кое количество е благоприятно за нас. Доброто управление на стреса ни прави продуктивни и щастливи, докато лошото управление може да ни накара да се провалим или да станем още по-стресирани.

Стресът е навсякъде , така, че не можем да направим нищо по въпроса.

Това също е мит, защото планирането на нашия живот зависи само от нас. Както и от нас зависи да не позволим стресът да ни затрупа. Ефективното планиране включва определяне на приоритетите, раздробяване на нещата на по-прости проблеми и решаването им едно по едно.

Много хора подвластни на стреса трудно определят приоритетите си, всички проблеми изглеждат нерешими и стресът е навсякъде.

Най-популярните техники за намаляване на стреса са най-добрите.

Не съществуват универсално ефективни техники за намаляване на стреса.
Ние всички сме различни, нашите ситуации са различни, реакциите ни са различни. Книги за взаимопомощ, индивидуални техники, всичко това може и да проработи, ако все пак имаме желание нещата да се подобрят. Консултирането със специалист е изключително полезно за изработване на индивидуален план за неговото управление.

Няма симптоми, няма стрес.

Липсата на симптоми не означава липса на стрес. В действителност за воалиране на симптомите с лекарства може да влоши положението. Много от нас не проявяват физически симптоми, въпреки че стресът е един психологически ефект. Усещане на безпокойство, недостиг на въздух или просто чувството, че всичко е наопаки през цялото време, могат да бъдат физически признаци за наличието на стрес. Чувстваме се претоварени, дезориентирани, имаме затруднения с концентрацията, това са само част от симптомите на стреса. Понякога изпитваме някои от тях, понякога е букет от емоции и чувства.

Само основните симптоми на стрес изискват внимание.

Този мит приема за „незначителни” симптоми като главоболие или стомашни киселини и ги игнорира. Незначителните симптоми на стрес са ранните предупреждения, че трябва да направим нещо.
Ако изчакаме, докато не започнем да чувстваме „големите”симптоми на стрес (като например инфаркт), може да е твърде късно. Трябва да се вслушаме в тези ранни предупредителни знаци. Промяната в начина на живот може да спаси живота ни, без да си даваме сметка за това.

Въздействието на стреса върху нас
Какво можем да направим когато стресът става поразителен?
Какъв е ефектът от стреса върху сексуалния ни живот?


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар