петък, 14 февруари 2020 г.

Мотивацията


Мотивацията е желанието ни да действаме в услуга на дадена цел. Това е решаващият елемент при поставянето и постигането на целите ни. Изследванията показват, че ние можем да повлияем на собствената си мотивация и самоконтрол.

Тя може да има много източници и често имаме множество мотиви за дадено поведение или действие. Може да дойде от вън, вдъхновяваме се от виншни сили, други хора или събития, които ни преобразяват. Но можем да намерим и вътрешен ресурс и вдъхновението да идва от нас самите, желаем да подобрим себе си или ситуацията около нас. Вътрешната мотивация има тенденцията да ни тласка по-силно, а постиженията ни са по-пълноценни.

Една рамка, често използвана за разбиране на мотивацията, е йерархията на потребностите, предложена от американския психолог Ейбрахам Маслоу. Според него, ние в същността си сме мотивирани да подобрим и изразим пълния си потенциал, самоактуализация, прогресивно срещаме и удовлетворяваме нуждите си на няколко нива, от най-фундаменталните, като например: храна, подслон, безопасност, до нужди от по-висок ред, като любов, принадлежност и самочувствие.

В крайна сметка Маслоу разширява теорията си, за да включи необходимостта от личностно израстване. Достигаме върха на растежа и намираме смисъл в живота, надскачайки себе си. Въпреки, че универсалността на теорията на Маслоу е оспорена, мнозина смятат, че тя отразява основните истини за човешката мотивация.

Социални мрежи: Какво Маслоу пропуска?
Ние ли сме си най-големия враг?

Skype: evidelova
Телефон: 0879 855 786
Facebook Елена Виделова
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар