понеделник, 24 февруари 2020 г.

Депресията, тъмната страна на душата



Депресията е придружена, в повечето пъти с болка, страдание, невъзможност, нещастие, страх и още много, много негативни чувства. Колкото повече се задълбочава, става по-болезнена, а ние все по-безсилни срещу нея. Нямаме сили да станем от леглото, да излезнем сред хората, да говорим, да се движим, да усещаме, защото всичко е болка.

От опита, който имам в работата си с хора, често в депресия, а и аз самата я познавам от близо, знам, че най-трудна е крачката. Първата. Отнема доста време за да я направим, но едно от основните неща, които помагата в това състояние е движението.

Започнете бавно. Може би, това е последното нещо, което бихме направили, когато се чувстваме долу. Но упражненията освобождават химикали в мозъка ни, които облекчават симптомите на депресия. Не е нужно да правим твърде много, може само кратка разходка, като за начало. Ако можем да я повторим на другия ден и така няколко поредни дни, след седмица ще има промяна, незначителна, но промяна.

Ходете или бягайте. Не е нужно да бъде бягане като за маратон. Не е нужно дори да бягаме, започмете с ходене, опитайте малко по-бързо, по-бавно, намерете собственото си темпо. Разходките сред природата чудесно повдигат настроението.

Връзка със земята. Докосването на почвата, засилва ключов мозъчен химикал, наречен серотонин, който може да ни помогне да се почувстваме по-добре.

Говоренето, консултацията с психотерапевт. Това действа облекчаващо.

Консултирането не гледа само на обстоятелствата, нашите реакции и начините да се справяме с тях, а си представяме по обширна картина, като дългосрочните цели, гледната ни точка и ценности, за да може да създадем осведоменост и действия от по дълбоко ниво.

Онлайн консултиране
Фините признаци на депресия
Усмихнатата депресия

FB: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар