събота, 18 февруари 2012 г.

Какво ни мотивира в работата ни?

Работа, която варира , а не е рутинна, която е комплексна, а не проста и не е тясно контролирана от някой друг. Хората, които работят такъв тип работа стават по-гъвкави, не толкова строги както на работа така и в дома си. Техните родителски стилове са по-демократични и по-малко авторитарни. Ценят творчеството и самостоятелността на децата си. Работата ни може вътрешно да ни мотивира. Играта ни мотивира, носи ни удоволствие и ние искаме постоянно да го усещаме. С други думи, дейност, която сама по себе си ни носи удоволствие, ни мотивира, искаме още и още. Разбира се винаги може да се появи и страничен ефект. Работим и получаваме възнаграждение за това. Носим вкъщи заплатата, която също е мотивация за работата. Когато и заплащането не ни удовлетворява, тогава сме изпаднали в затруднено положение. Вземането на решения, творчеството, фокусът върху процеса, изискват активна умствена дейност. Изисква се концентрация, но начинът , по който се чувстваме си заслужава. 

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

3 коментара:

  1. Зависи, в коя фаза е човек. Преди ме мотивираха пари, а сега се мотивирам от свобода и задоволство от свършената работа, и пари!

    ОтговорИзтриване
  2. Освободени от финансовата зависимост ,развиваме собствения си гений.

    ОтговорИзтриване
  3. най-големият стимул за хората, чийто труд се изразява в механична работа са парите (материалната награда), НО отдавна е доказано, че парите не са мотивация за хора, който не работят в "продкцията", хората, на които професиите им включват дори малко интелектуален труд, т.н. "white collar" работници. свободата на работното място (в най-широкият смисъл на това понятие) е основния мотиватор. доказателствата са много - уйкипедия (най-голямата и обстойна енциклопедия за цялата човешка история е оупън-сорс проект, развиван от хора който не печелят нищо материано за приноса си - съпоставки могат да се направят с известната някога енциклопедия енкарта на майкрософт, проект, в който са инвестирани милиони долари и който се проваля изцяло); линукс (една от най-стабилните операционни системи, развита на съшия принцип);

    мението ми е базирано на този ТЕД-Ток:
    http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html

    наистина е изумително как се игнорират доказани методи за мотивация на служителите, особено сега, когато хората, занимаващи се с интелектуален труд са болшинство.

    ОтговорИзтриване