четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Дали работното ни място е фабрика за стрес?



Много работни места по своята същност са стресиращи поради тежки натоварвания, работното време и естеството на самата работа. Организационните политики и практики на фирмата както и климата на работното място , може да са много по-голям източник на стрес за работещите. Тъжното е , че много от тези източници на стрес може да бъдат облекчени чрез добри практики на ръководството.

Ето и няколко от основните признаци на лош психо климат в организацията:

Двусмисленост в работата („Никой не знае какво се случва тук?”). Когато работните места не са добре дефинирани и когато процедурите и целите са неясни, хората не знаят какво да правят. Тази неяснота води до стрес, тъй като служителите постоянно питат: „ Дали това е моя отговорност?” или „ Защо правя това?”.

Фаворизиране и неравенство („Аз не мога да напредна в тази компания”). Основен източник на стрес е липсата на справедливо отношение. Когато работниците се представят добре, отговарят или надвишават целите, те очакват да бъдат признати и възнаградени. Въпреки това в много фирми бонусите и допълнителното възнаграждение са основа за фаворизиране или просто се основат на стаж, независимо от производителността на всеки работник. Това не само създава стрес, но и убива мотивацията на по-добре представящите се служители. „Защо трябва да работя усилено ако никой не го забелязва?”.

Политиката и възможностите на компанията ( „Тук е джунгла”). Твърде често работното ни място се управлява от политически игри, където властолюбиви хищници, печелят за сметка на трудолюбиви служители, които просто искат да си вършат работата. Силно политизирани организации съществуват , защото факторите работни места и процедури са двусмислени и наградите не са основани на заслуги „За да успееш трябва да играеш в играта!”

Наказанията и тормозът от надзорниците („Дръжте главата си наведена!”). Нека си го кажем, наказанията и тормозът сами по себе си са стресиращ фактор. Когато се случва непрекъснато, може да направи работното ни място ад.

За да се изолират всички тези източници на стрес в една организация е важно на първо място да има воля нещата да се случат. Добри човешки ресурси, ясно определени работни места, правилно обучение на служителите, ефективни оценки на изпълнението и награди на основата на заслуги, може да сложат край на неяснотата и фаворизирането и може значително да подобрят политическия климат. Правилното лидерство, което включва добра и ясна комуникация, положителни и вдъхновяващи цели, грижи и загриженост за служителите, не само облекчава стреса, но и движи организацията напред и нагоре.

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар