понеделник, 28 януари 2013 г.

Травмата: Защо не мога просто да я забравя?


Много хора, оцелели след травматично събитие в живота си, искат просто да забравят и се надяват, че забравянето е синоним на преодоляване. Не е възможно да изтрием основен житейски опит и да забравим за него. Човешкият ум, тяло и душа си спомнят и искат да се изцелят. Лечението на раните , нанесени от травматичния ни опит отнемат време, постоянство и вяра. Вяра в изцелението, вяра в това , че животът не винаги е толкова болезнен, и че травмата не винаги ще определя начина, по който се чувстваме.

Така, че ако човек не може да забрави травматичното преживяване, то как да се излекува? Процесът или актът на изцеление минава през няколко основни етапа. Всеки се движи по този път със свое собствено темпо.

Първата фаза е свързана с проучването и създаването на безопасност. Тази фаза може да отнеме дни, седмици или дори години, за да се почувстваме в безопасност. Дължината и нуждата от време зависят от индивида, както и от същността на травматичното събитие. Колкото по-дълго човек е бил изложен на травматизиращи събития, толкова повече време отнема да развие чувството на безопасност.

Чувството на безопасност много често е свързано с достатъчната финансова стабилност, а тя в днешно време е трудно достижима. Ето защо, една от психологическите задачи е да се развие достатъчен емоционален баланс, за да се гарантира стабилност. Ключовите неща тук са контролът и взаимоотношенията. Макар, че не е възможно да контролираме поведението на другите, възможно е да се научим да „четем” предупредителните признаци за опасност. Също изключително важно е създаването и поддържането на здрави взаимоотношения . Премахване или дистанциране от всяко лице, което е потенциален източник на опасност.

Връщането на доверието в хората и в доброто е труден процес. Отнема известно време, но резултатът ще ни направи по-здрави и по-балансирани, готови за по-щастлив живот.

Да простя или да не простя, това е въпросът?
Силата на прошката: Защо отмъщението не върши работа?
ДОВЕРИЕ
Как фамилното консултиране може да помогне на комуникацията в семейството?



Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

2 коментара:

  1. ~1
    Доверието, което е създадено от доверчиви хора е ОПАСНО / за тях / !
    Доверието, което е създадено от реалисти е ценно ... за двете страни .

    ОтговорИзтриване
  2. Доверието е изключително крехко нещо, което трябва да се роди и отглежда с много внимание и грижи. Ежедневни .

    ОтговорИзтриване