петък, 8 март 2013 г.

Лъжата в отношенията ни


Възможно ли е да казваме нещо без да го осъзнаваме, че го правим? Познавам хора, които лъжат през цялото време и на моменти ми е трудно да повярвам кое е истина и кое от това, което ми казват е лъжа.
Лъжата е един от най-големите факти в социалния ни живот.

Повечето от нас лъжат поне веднъж или два пъти на ден заради обикновени неща , преувеличават или лъжат за напълно несъществуващи и невъзможни неща. Толкова често , колкото си мият зъбите. По-склонни сме да лъжем по телефона или в интернет, отколкото лице в лице.

Често лъжите ни са по-скоро преувеличения, отколкото откровени измислици. Някои от тях са едва доловими, по-скоро от скука . Много лъжи се казват по-скоро да изгладят неловка ситуация. Но има и такива, които защитават крехкото ни его или ни помагат да запазим връзката си от дълбоки щети и унищожение на доверието по между ни.

Някои взаимоотношения, като тези между подрастващи и техните родители са особени изпълнени с лъжи. Учениците и студентите лъжат майките си почти във всеки разговор. Но лъжите тук са малки , да речем по-скоро бели лъжи.

Двойките, които живеят заедно не се лъжат толкова често, но пък тук лъжите са склонни да бъдат големи с предаване на доверието.
За да разберем защо някой се крие зад лъжата, трябва да преценим защо точно лъже и какви лъжи използва. Обикновено има проблеми със самочувствието и не е щастлив със себе си. Лъжем , защото искаме да изглеждаме по-вълнуващи, така ще ни обичат повече. Нуждаем се от много приятели.

Децата, които лъжат често се нуждаят от повече внимание от родителите си. Прибягват до лъжи когато им се роди братче или сестриче или когато родителите са погълнати от собствените си проблеми. Това също може да е сигнал , че нещо се случва в училище или в детската градина, нещо което се нуждае от поправяне. Разумно е в такъв момент родителят да обърне внимание какво става.
Когато възрастен лъже, самият той е под някакво напрежение и не се чувства комфортно.

Какво се случва когато любовта ни не успее и е отровена от лъжи?
ДОВЕРИЕ
Лъжата между нас


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар