понеделник, 9 януари 2012 г.

Лъжата между нас


Лъжата се шири между нас хората. Случва се да казваме най-големите лъжи на тези, които обичаме най-много.

Лъжата е неизменна част от ежедневието ни , не минава и ден без да бъдем излъгани или без да излъжем.

Защо го правим? За да се харесаме , за да сме забавни, за да прикрием нещо, за да се предпазим и още заради много причини, съзнателни или не. Понякога ни харесва, понякога се чувстваме гузни след това. Лъжата е учудващо често , но много сложно явление. Има правени сравнения, че изричаме толкова лъжи на ден, колкото пъти отваряме хладилника.

В тинейджърските си години лъжем по-интензивно.

Въпреки, че сме социализирани във времето, говорим и вярваме, че винаги е по-добре да се каже истината, в действителност обществото често насърчава и дори възнаграждава лъжата. Закъсняваме рано сутрин за среща и съвсем спонтанно казваме „попаднах в задръстване” , а не „оспах се”. Освен това, лъжата е неразделна част от много професии. Помислете колко често виждаме адвокати и си изграждаме пресилено мнение за техните клиенти или репортери получили достъп до добра история.

Разбира се , аз те обичам

Какво се случва в нашите романтични взаимоотношения? Често някой от партньорите лъже за минали връзки или скорошни недискретни моменти.
По-сериозните взаимоотношения обаче предлагат известна защита срещу измама. Лошата новина, е че „големите лъжи” , които включват дълбоко предателство на доверието, в голяма степен се случват между хора в интимни отношения.

Малката сладка лъжа

Въпреки, че някои лъжи произвеждат междуличностно триене, други могат да действат като един вид безвредна социална смазка. Те правят по-лесен живота на хората заедно. Наричаме го благородни лъжи и често ги използваме, лъжем в полза на някого.


Свържете се с мен за вашата първа безплатна консултация.
Skype: evidelova

Няма коментари:

Публикуване на коментар