четвъртък, 19 януари 2012 г.

Каква е работата ни?



Ролята на автономията, напрежението и стресът на работното място.

Като възрастни прекарваме значителна част от живота си по време на работа. Инвестираме сериозно в кариерата си. Работата има огромно влияние върху начина , по който се чувстваме и може коренно да подобри качеството ни на живот. Голяма част от нашите положителни емоции са свързани с нея. Не всички аспекти на работата ни обаче подобряват психическото ни благосъстояние, някои имат отрицателно влияние и ни носят негативни емоции , например работата под напрежение.

Автономията

Тя се отнася до свободата от контрол. Тези от нас, които работят самостоятелно имат свободата да взимат решения и да регулират скоростта на времето за работа. Склонни са да отчитат по-малко симптоми на депресия и тревожност. Автономността води до подобряване на психическото благосъстояние, самочувствието и тонусът ни. Насърчава чувството ни за контрол, действа като буфер срещу стреса.


Творчеството

За разлика от автономията, която е състояние на работната среда, творчеството е дейност, която изисква ангажираност от наша страна. Оригиналност, въображение, себе изразяване. Творческата работа има тенденция да бъде сложна и предизвикателна. Творчеството е по- разпространено в автономната работна среда. Независимо от контекста, този вид работа е психологическо възнаграждение. Голяма част от нас , чиито трудови дейности се определят като творчески, се чувстват по-добре физически, вероятността да сме уморени от работата и да изпитваме главоболие е по-малка.

Работа под напрежение

Въпреки, че някои от характеристиките на автономията и творчеството имат положително влияние върху психическото ни благосъстояние, други имат потенциала да оказват отрицателно въздействие на настроението ни. Междуличностни конфликти между служителите, негативни емоции, смущения в работата, чувство за несигурност в бъдеще, това са все негативни аспекти на работата под напрежение. Чувстваме се безсилни, с ниско самочувствие, обратно на автономията. Всички тези негативни емоции , които трупаме по време на работа, се отразяват на психическото ни и физическо състояние. Притеснение, тревожност, безсъние, са все симптоми на депресия.

Как се чувстваме след края на работния ден? Доволни или смачкани .

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар