петък, 6 януари 2012 г.

Комуникацията е пулсът на една връзка



Ако комуникацията е наистина сърцето на една връзка, не е чудно, че повечето отношения са с коронарни заболявания. За пореден път ние сме изправени пред един абсурд, нашата култура ни лишава от елементарно образование , което да ни помогне да успеем във взаимоотношенията си. Тънкостите и нюансите на смислената и ефективна комуникация са крайъгълните камъни на успешните връзки.

В ефективната комуникация, която между другото е много рядко събитие, ние трябва първо да създадем общо значение около думи и идеи, след което да обсъждаме смисъла на последователния поток на диалога. Такъв набор от умения дава възможност на взаимоотношенията да процъфтяват.

Споделеното значение
Приемаме за даденост , че думите ни въплъщават точно това, което възнамеряваме да кажем. Дали думата „интимност” означава за него същото ,което и за мен. Аз си мисля за емоционална интимност , а той за сексуална.
Как можем да говорим и да обсъждаме нещо, когато ние говорим на различни езици? Когато се стремим да научим нов език, трябва първо да разберем какво означават думите , преведени на родния ни език.

Съгласувано общуване
Езикът е мисли, вярвания, опит и не трябва да го приемаме като буквална и обективна реалност. Думите не означават едно и също нещо за всички нас. В действителност те предизвикват различно значение въз основа на опита ни. Само си помислете объркването около думата „любов”. Единият казва на другия „Аз те обичам.” Каква любов е всъщност това? Говорим за любов един към друг като партньори или като приятели.

В гръцкия език има много думи за любов. Гърците ясно оценяват безбройните нюанси на думата. Трябва да отделим време да помислим и да оценим, какво всъщност означава за нас тази дума. Какъв смисъл има да се спори за това дали сме интимни или любещи, ако говорим за две различни неща. Да погледнем отвъд думата, етикета и да намерим общия смисъл в комуникацията ни.

Когато се питаме един друг какво означава за нас някоя дума или понятие, в действителност това е интимен и уважаващ акт. Споделянето на смисъла е предшественик на интимен обмен и отваря вратата към истински диалог.

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар