понеделник, 16 януари 2012 г.

Колко голям проблем е тревожността?



Всеки от нас се е тревожел поне веднъж в живота си, че е и повече. Вероятно сме имали две , три тревожни разстройства, вероятно и депресия. Най-чести тревожни разстройства са паническите, социалното тревожно разстройство, пост травматично стресово тревожно разстройство и още много специфични разстройства и фобии, депресии, злоупотреба с алкохол и наркотици.


Тревожните разстройства имат ефект върху здравето ни. Изложени ни сме на риск от сърдечни заболявания, диабет, язва и още много заболявания на тялото ни , причинени от нашите страхове и тревоги.



Тревожността се увеличава. Още от училище децата ни се тревожат. Някои от причините са свързани с все повече намаляване на социалната свързаност – склонни сме все повече да се местим, да сменяме работата си , место живеенето си , участваме все по-малко в граждански организации. Все по-късно сключваме брак или се решаваме на сериозна връзка, много от нас предпочитат да живеят сами. Всички тези фактори допринасят за това да се притесняваме, да сме несигурни , тревожни или депресирани.



Очакванията ни са се променили през последните години. Очакваме да имаме по-висок стандарт на живот, да сме по-богати, движени сме от нереалистични идеи, взаимоотношения и външен вид. Очакванията ни около пенсионирането ни карат да се чувстваме тревожни. Трябва да разчитаме на собствените си спестявания, а не на пенсионното осигуряване за да можем да оцелеем след пенсиониране.



Тревожността е подпомогната от факта, че по телевизията постоянно се излъчват лоши новини. Който и новинарски канал да пуснем и веднага ще видим последните новини около някоя катастрофа. Лошите новини ни напомнят, че всеки може да бъде в опасност.

Въпреки, че живеем в по-дълго, имаме по-добри здравни грижи, пътуваме по-безопасно, по-богати сме, имаме по-безопасни автомобили , мислим , че ще ни застигне катастрофа на хоризонта. Защото постоянно сме бомбардирани от лоши новини, мислим , че сме в голяма опасност. Може и да не сме в толкова голяма опасност, но това което мислим се отразява на начина, по който се чувстваме.

Не е чудно, че сме кълба от нерви.

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар